Home

Achtergrond 173 x bekeken

Duitse economie krimpt 2,1 procent

De Duitse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 2,1 procent gekrompen, vergeleken met een kwartaal eerder.

Dat is de sterkste economische teruggang sinds de Duitse hereniging in 1990, zo blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.

Het gaat om een tweede raming. Het cijfer komt overeen met een eerste schatting eerder deze maand. Over heel 2008 werd nog een groei genoteerd van 1,3 procent, dankzij een sterk begin van het jaar. Duitsland laat nu al drie kwartalen achtereen economische krimp zien.

Voor dit jaar gaat de Duitse overheid uit van een krimp met 2,25 procent. Dat zou de diepste recessie zijn in de grootste economie van Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De topeconoom van Deutsche Bank voorspelde onlangs dat de Duitse economie dit jaar zelfs met meer dan 5 procent kan krimpen.

De Duitse economie lijdt vooral onder de sterk afgezwakte export en de afgenomen bedrijfsinvesteringen. De export ging met 7,3 procent omlaag in het vierde kwartaal tegenover het voorgaande kwartaal en de bedrijfsinvesteringen namen met 4,9 procent af. De consumentenuitgaven gingen met 0,1 procent terug.

Om de economie uit het slop te trekken, heeft de Duitse overheid al 80 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen aangekondigd. Het steunplan bestaat onder meer uit belastingverlagingen voor gezinnen en bedrijven en investeringen in infrastructuur en onderwijs. Ook biedt de overheid 100 miljard euro aan kredietgaranties aan het bedrijfsleven.

Grote Duitse bedrijven zoals Daimler, Volkswagen, BMW en BASF hebben al productiebeperkingen doorgevoerd om het hoofd te bieden aan de economische crisis. Autoconcern Volkswagen legde maandagochtend in vijf fabrieken het werk voor vijf dagen stil om overproductie tegen te gaan. Het is voor het eerst in 25 jaar dat het bedrijf bij meerdere locaties werktijdverkorting invoert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.