Home

Achtergrond 629 x bekeken 4 reacties

Duitse biovergister draait op puur stro

Duitse onderzoekers hebben een biovergistingsprocédé ontwikkeld dat geheel kan draaien op stro of andere cellulosehoudende reststoffen uit de landbouw.

Het cellulose wordt afgebroken met behulp van enzymen. Het Fraunhofer-Institut für Keramische Technologien und Systeme (IKTS) in Dresden heeft met partners uit het midden- en kleinbedrijf een proefopstelling gemaakt. Deze produceert 30 procent meer biogas dan andere biovergistingssystemen. Met een brandstofcel in plaats van een gasverbrandingsmotor kan het gas ook stukken doelmatiger elektriciteit voortbrengen.

Tot dusver konden biovergistingsinstallaties voor plantaardige producten niet uitsluitend op stro draaien maar moest tevens een deel graan of mais worden toegevoegd. Het dilemma dat op die manier voedsel wordt ingezet voor energieproductie is nu volgens het IKTS in de biovergisting van de baan. Naast maisstro kan ook graanstro in deze vergister.

De nieuwe methode heeft nog een voordeel, namelijk dat de vergistingstijd met 50 tot 70 procent kan worden gereduceerd. De vergisting kost geen tachtig dagen zoals bij de huidige installaties, maar slechts een slordige dertig dagen. Dit komt doordat de cellulose in het stro eerst door enzymen wordt gekraakt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Nee dat moet je anders zien. Hoeveel ha ccm wordt er in Nederland geteelt? Al het stro van dit maisgewas blijft op het veld liggen (wat overigens ook een economische waarde heeft van laten we zeggen 150 euro) wat met een kleine meerkosten "geoogst" kan worden en dan wel het 3 á 4 voudige kan opbrengen!

 • no-profile-image

  H.J.Wisselink

  Geachte heer,

  Heb met interesse het artikel over de nieuwe techniek van puur stro vergister gelezen.Ben hierin zeer geïnteresseerd.Kunt u mij in kontakt brengen met degene die dit ontwikkeld hebben?
  Mijn telefoon nummer en adres is:

  H.J.Wisselink
  Reigershof 52
  7051 WS Varsseveld

  Tel: Mobiel 06 46 160 340

 • no-profile-image

  r.v.

  dus nu word stro nog duurder.....

 • no-profile-image

  ron

  Iedereen die momenteel een vergister aan het bouwen is heeft morgen dus een verouderde installatie??
  Veel gebieden van waar strostransport naar bv nederland niet rendabel, kunnen hier van profiteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.