Home

Achtergrond 210 x bekeken

Duits hof buigt zich over driedubbele achternaam

Het Duitse Federale Constitutionele Hof buigt zich vanaf dinsdag over de toelaatbaarheid van een achternaam, die door het huwelijk driedubbel wordt.

Tandarts Rosemarie Thalheim en advocaat Hans Peter Kunz-Hallstein willen na hun huwelijk Thalheim-Kunz-Hallstein heten, maar de huidige wet staat dat niet toe.

Thalheim en Kunz-Hallstein hebben allebei kinderen uit een eerder huwelijk. Zij willen de verbondenheid met hun kinderen benadrukken door hun oorspronkelijke naam in het geheel te behouden. Daarnaast willen zij de band in het nieuwe huwelijk tot uitdrukking brengen door ook dezelfde achternaam te dragen, zo meldt Bild, de grootste Duitse krant, maandag.

Ook wijzen zij op de naamsbekendheid van de tandartsenpraktijk en het advocatenkantoor. Zij vrezen voor het verlies van het bij de klanten verworven vertrouwen.

Het probleem ontstond door een wetswijziging in 1993. Tot dan moesten echtparen kiezen voor één naam; sindsdien zijn dubbele achternamen toegestaan. De wetgever wilde echter al te lange aaneenschakelingen voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.