Home

Achtergrond 425 x bekeken 36 reacties

Dramatische inkomensval melkveehouders

In 2008 hebben melkveehouders gemiddeld ruim 11.000 euro minder verdiend dan in 2007.

Over 2009 verdienen ze mogelijk tot 37.000 euro minder dan over 2008. Dit raamt de Gibo Groep op basis van inschatting over de ontwikkeling van de kosten en de melkprijs.

Uit berekeningen van het resultaat van een groep van 180 melkveehouders met gemiddeld 740.000 kilo melk per bedrijf komt naar voren dat het resultaat over 2008 met 2 cent per kilo melk is gedaald. Naar verwachting daalt het resultaat over 2009 met 5 cent per kilo melk verder.

De melkprijs zelf zal naar verwachting van Gibo met 6 cent per kilo dalen, maar boeren kunnen dit mogelijk deels goedmaken met een daling van de veevoerkosten. Dit beperkt de schade met 1 cent per liter.

Melkprijs

Over 2008 hebben melkveehouders gemiddeld een iets hogere melkprijs ontvangen dan in 2007, stelt Gibo. Deze prijs was 4 procent hoger, maar de kosten van voer, rente, pacht en energie stegen zo hard dat het bedrijfsresultaat desondanks met 15 procent daalde. De melkleverantie per bedrijf nam over het afgelopen jaar met 4,4 procent toe. Er werd minder quotum aangekocht dan in 2007.

De kosten voor veevoer stegen vorig jaar het hardst, met 20 procent. Op de tweede plaats kwamen de kosten voor rente en pacht. Die gingen met 15 procent omhoog, vooral doordat veel veehouders nieuwe investeringsverplichtingen aangingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Het lijkt een echt Maria en Jozef verhaal te worden.""En ze konden een ogen en oren niet geloven""de hoeders(veehouders).Toch ben ik wel blij met deze reakties van deze ""heiligen""blijkbaar parasieten die hoeders over de rug van de burger een inkomen hebben.Kun je zien dat de propaganda goed werkt.Net als al dat gedoe rond dierwelzijn wat in de boerenpraktijk toch even anders werkt.Wetten zonder boerenverstand door dat er twee pony meisjes in de 2e kamer zitten geeft te denken.Maar propaganda heeft altijd een voedingsbodem en geeft uiteindelijk slachtoffers want de werking van zondebokmachanisme doet de rest.Boeren moeten blijkbaar ook hun inkomen halen uit de markt alleen deze is politiek gestuurt voor melk vandaar de lage melkprijs.Subsidie is er voor om boeren afhankelijk te houden.Alleen de propaganda van dierwel zijn is een luxe probleem want deze clubs bulken (subsidie)in het geld en veel zendtijd kopen is dan ook de enige aderlating.
  Tijden zijn tijden als wij over twintig jaar zeggen dat er een partij voor de dieren was dan zal de reaktie zijn dan was er wel een laag peil van empatie met boeren en dieren bij burger.Een echt Jozef en Maria verhaal tot een goed einde .""Inzicht en toeval zijn als een geboorte soms van een nieuw tijdperk"".Immers met crisis kun je niet verder je moet op zo'n kruispunt een andere weg nemen.Blijkbaar hebben de boeren de rek nog om voor de zelfde prijs als in 1950 melk te produceren terwijl er een gigantische inflatie bij lonen en andere uitgaven is geweest.
  ""Een inkomen daar draait het om""

 • no-profile-image

  Gerard Abbink

  Ten eerste weet ik niet wat hier met verdienen bedoelt wordt, hebben we het hier over het begrip winst, of over beschikbare liquiditeit. Ik weet wel dat gezien de hoge melkprijs in het boekjaar 2008, met name de rentekosten voor die daling van inkomen gezorgd zal hebben. Ik zie veel bedrijven die stallen voor 4000 euro per koeplaats uit de grond gestampt hebben. uitgaande van een stal voor 100 stuks melkvee heb je het al gauw over extra rentekoten van zo'n 20.000 euro. Ik denk dus dat die kostprijs van 2008 hoofdzakelijk door investeringen gestegen is, en dus wel door de boeren zelf in de hand te houden is. wanneer er meer gerekend zou worden door melkveehouders zou dit resultaat geen verassing moeten zijn .

 • no-profile-image

  Boer

  @Boer Amerika. Wat is jullie kostprijs voor een liter melk?

 • no-profile-image

  gli

  Eén van de punten die genoemd zijn is de pacht. Het is toch echt van den zotte dat nieuwe pachtcontracten gebonden zijn aan een maximale norm per gebied, maar bestaande alleen gebonden zijn aan de landelijke maximale normstijging. En de eigenaren maar klagen dat het rendement zo laag is. Over rendement van de pachters wordt van de kant van de eigenaar nooit gesproken.
  Die pachters zijn dan geen goeie ondernemers is het afsluitende verhaal van de kant van de managers die het Angelsaksische model de laatste decennia heftig omhelsden.
  Prachtig die nieuwjaarsrede van Bert Heemskerk (Rabobank) die aangaf dat de Rabobank terug wil naar het Rijnlandse model. De klant is degene waar het om draait!
  En nu maar afwachten wat er terecht komt van die fraaie woorden.
  Fraaie woorden omtrent de pachtprijzen heb ik trouwens nog niet gelezen. De politieke partijen hebben blijkbaar andere prioriteiten dan die anderhalve pachter per 10.000 stemgerechtigden.
  Moeten ze maar geen boerenpachter worden. Zou men dat soms denken?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  niet zo klagen we hebben tensloten een goede gratie werk blijven we houden dat kan vandaag de dag niet iedereen nog met zekerheidzeggen.

 • no-profile-image

  boertje

  wij zijn boer wat een gezeur over ondernemer want dat is geen enkele boer want dan gingen we wat anders doen met ons geld en we hebben hier een lage kostprijs mar melken voor 26 ,6 cent is niet veel lol aan (klotefusie) en waar is nu de ddb of lto om het geld los te krijgen wat tussen de fabriek en supermarkt zit??????????????//

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Spotmarkt 15ct kan het nog lager,en is dit ook de prijs die van bakel op dit moment betaald?????

 • no-profile-image

  Evert

  Jullie moeten met z'n allen nog meer gaan melken. Dan gaat de prijs vanzelf naar beneden. Lekker van die grote stallen bouwen met 200 koeien. Maak elkaar maar kapot. De melkophalers lachen zich krom om die domme boeren. Even een worst voorhouden en ze gaan massaal meer melken. Allemaal weer een dikke trekker onder de kont. Over 10 jaar is de helft van jullie verdwenen.

 • no-profile-image

  DDB boer

  Eigen schuld, dikke bult zal ik maar zeggen. Dit hebben de melkveehouders afgelopen jaar zelf in de hand gewerkt.
  Ik lees op deze site alleen maar reacties dat we de "kotsprijs" moeten verlagen. Welk percentage van de kostprijs hebben we in de hand? Rente, pacht en energie heb ik als individu geen invloed op...

 • no-profile-image

  landmand

  Tjonge wat een negative reakties toch
  we zullen als melkveehouders moeten wennen aan grotere schommelingen in de melkprijs en het geskeld op de
  melkfabriek Je kan toch andere mensen in het bestuur kiezen als er genoeg mensen oneens zijn met het gevoerde beleid. de meerdeheid bepaald in een cooperatie.

 • no-profile-image

  gert

  De melkveehouders verdienen het wel ,maar krijgen het niet

 • no-profile-image

  perenboer

  Welkom in de vrije sector, wij fruittelers zijn allang gewend aan goede tijden, slechte tijden, wij wensen alle melkveehouders sterkte met hun gang naar de vrije markt!
  Jullie zijn totaal niet gewend aan crises, dus jullie zullen het nog flink moeilijk gaan krijgen.
  Hoogachtend : Perenboer.

 • no-profile-image

  rick

  Ach, het ene jaar zit het wat mee, heta andere jaar wat tegen, dat is nu eenmaal de marktwerking, zoals alle ondernemers dat kennen. wat alle ondernemers niet kennen, zijn de asociale landbouwsubsidie's. Eigenlijk kunnen we spreken van boeren met een uitkering. Hopelijk komt hier dooor de crisis eindelijk eens een eind aan.

  Een ieder wordt geacht zijn eigen broek op te houden, op een milieu verantwoorde manier.

  Rick

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat me wel opvalt is dat het vanuit de politieke hoek doodstil is nu de melkprijs voor de boer zo laag is. Toen de voedselprijzen vorig jaar hoog waren schreeuwde de politiek moord en brand.
  Die enkele boerenstem heeft toch geen invloed op de verkiezingsuitslag zal men wel denken.

 • no-profile-image

  plukker

  zijken is met een korte ei. overigens geen bijzonderheden

 • no-profile-image

  mario meerloo

  mensen mensen mensen,dat is het enige wat we kunnen ,elkaar afzeiken,WANNEER gaan we er eens voor elkaar zijn ,in Frankrijk gaan de boeren er wel voor en voor elkaar daar gooien ze alles met elkaar plat ,of je nu een euro meer of minder verdient ,VOOR ELKAAR, en SAMEN.als wel elkaar ooit nog eens echt nodig hebben kijken we ook de andere kant op,daar staat de krant ook al jaren mee vol ,leer allemaal eens wat het woord saamhorigheid betekend,ik moest zelf door invaliditeit stoppen met een melkvee bedrijf,maar als ik zie dat mijn buurman in tijden van oogst,24 uur per dag moet werken ,mag hij van mij daar voor worden beloond,en is het belachelijk dat hij duizenden minder moet verdienen want als hij het kon verdienen met de helft van de arbeid,deed hij dat, maar we moeten steeds groter,dus een megabedrijf als in amerika ,WE LEVEN NOG STEEDS IN NEDERLAND HOOR het land waar elke boer door regeltjes en belastingen worden weggevaagd

 • no-profile-image

  Karel

  1 zwaluw maakt nog geen zomer!!!!!!
  Dat gaat geld kosten.
  De voerkosten kunnen fluctueren, maar rentelasten ga je vaak voor langere tijd aan.

 • no-profile-image

  paul

  tja, in Amerika zijn natuurlijk een stuk minder regeltjes dan hier, en is het land ook niet zo duur.
  Om maar niet te spreken over heel goedkope melkers.

 • no-profile-image

  boer

  Hoezo Gli, ik gun iedereen een goed inkomen. Maar nu het even wat minder gaat met de melk, beginnen alle melkveehouders te piepen. Dit is puur een economisch verschijnsel wat melkveehouders niet gewent zijn en dit is ook niet leuk. Maar wen ermaar vast aan want als straks de subsidies wegvallen gaat de melkprijs nog meer fluctueren. Sommige berichtjes geven aan, misschien een beetje in harde taal, dat deze situatie in de landbouw niet nieuw is en dat de melkveehouders er niet alleen voor staan met dit "probleem". Ik kan de reactie van de Perenboer dan ook goed voorstellen.

 • no-profile-image

  Boer

  Je zou denken dat dat de melkveehouders wijze conclusies zou trekken nadat ze naar de varkenshouderij kijken. Maar nee , ze geven lachend het laatste beetje marktmacht weg. Jullie gaan elkaar beconcureren zodat FF niet hoeft te concureren. Heeft FF in ieder geval wel wat geleerd van Vion.

 • no-profile-image

  johan

  Hoe lager de melkprijs nu is, des te meer boeren er stoppen, des te eerder er een voedselcrisis komt, des te sneller we weer een hoge melkprijs hebben.. en dan begint het verhaal weer opnieuw

 • no-profile-image

  Ondernemende veehouder uit Groningen in binnen en

  Als ik dit allemaal zo lees, dan is er weinig saamhorigheid onder u als lezers. Deze saamhorigheid is wel heel erg hard nodig, om o.a. LTO en met name haar Voorzitter de heer Schenk aan te spreken op zijn vernietigende beleid. Produceren voor de wereldmarkt.....laat me niet lachen, wij hebben daar op die wereldmarkt niets te zoeken. De productiemiddelen in ons kleine landje zijn daar veel te duur voor. Laten we ons nu eens sterk gaan maken als melkveehouders en de Marionet van de Zuivel (Schenk) gaan uitschakelen, toon moed veehouders en bundel de krachten in de NMV en DDB! Reken Schenk af op zijn beleid en toon eens moed. Hij rekent wel keihard met ons als sector af door een falend beleid hardnekkig te blijven steunen! Quoteren de boel en wees nu zo naief om te denken dat we welen even voor de wereld markt kunnen produceren. De EU geeft zelf het antwoord en haalt het oude paard van satl; interventie, echt ongeloofelijk wat een missers!!! Toon moed en ga er met zijn allen fors tegenaan!

 • no-profile-image

  boer

  Zuer niet Melkveehouder, ik ben varkenshouder en ik heb nog nooit iets vernomen vanuit denhaag omtrent de lage varkensprijs die al jaren aanhoudt, terwijl het in de winkels voor hoge prijzen ligt.

 • no-profile-image

  De Boer

  -Verdeel en Heers-
  Zo gaat het al eeuwen in de maatschappij.
  Nu de varkenshouders tegen de melkveehouders.
  Prachtig, ga zo door en maakt elkander kapot........

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja Geverink, volgens mij heeft Rick zich verslikt in zijn eigen tong.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat Rick, als boeren hun koeien niet meer aan heb vreten kunnen houden krijgen ze subsidie. Dan hebben andere ondernemers het makkelijker. Ze zetten hun werknemers ( in principe hun koeien) bij de gemeente aan te balie en zeggen; ik kan er niks meer mee, houden jullie ze maar aan het vreten totdat de tijd beter wordt.
  Lekker makkelijk ondernemen voor die niet subsidie krijgende ondernemers.

 • no-profile-image

  boer

  jonge jonge jonge, het wordt tijd dat jullie in Nederland eens wennen aan ups and downs! Een ondernemer gaat voor zijn onderneming en moet ook de downs incasseren kunnen, net zo goed als de UPS.
  Als je alleen maar wilt verdienen zoek een baan van 9 tot 5. Dus niet zeuren volgend jaar is het weer allemaal oke met de "winst".

 • no-profile-image

  JAN PETER BALKENENDE

  GEEF EEN BOER VANDAAG EEN EURO, HIJ LEENT ER EEN HALVE BIJ EN MORGEN HEEFT HIJ HET ALWEER UITGEGEVEN.

 • no-profile-image

  Logisch Nadenken

  Dramatisch ?? Kijk eens om je heen, wat dacht je dat de varkensboeren afgelopen jaren hebben gedaan? Dikke min, bakken geld achteraangooien. Niet zijken mensen, als je het niet meer kunt rukken, gewoon tent verkopen en lekker je geld opeten!

 • no-profile-image

  jozef

  eindelijk, die subsidiemelkveehouders hebben het ook eens een keer wat minder goed,ze zijn niets anders gewend dan subsidie te slurpen en als er teveel melk komt slurpen de varkenshouders de teveel geproduceerde melk wel weer op.
  gelukkig eindelijk een heel klein beetje gerechtigheid,vervelende subsidiemelkveehouders.

  jozef,de man van maria

 • no-profile-image

  gli

  Wat een enorm geklets!
  Gunnen we elkaar de pest?
  Daar lijkt het verdacht veel op.
  Mensen, over sommige reacties moet men zich diep schamen.
  Bah!!!!!!!

 • no-profile-image

  met kaas meer mans

  kijk wat de kaasprijs in de winkel doet en wat de fabriek ontvangt voot de kaas. Daar zit zo €3,50 per kilo tussen. Er word ergens goed geld verdient aan kaas maar niet in de landbouw.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jozef, voor jouw soort bestaan praatgroepjes. Ik zou me zeker aanmelden voor de volgende sessie. Doe de groetjes aan maria, ik heb medelijden met haar.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Allemachtig ! Nu gooi je de knuppel wel in het hoenderhok Melkveehouder . Zo meteen rukt Rick de mat helemaal onder je voeten vandaan door jou te beschuldigen van het feit dat zijn boodschappen rekening maar de helft is van wat het zou moeten zijn .

 • no-profile-image

  tiebe

  bereid jullie maar voor het wordt nog veel erger nee als je de kans nog hebt zoek een baan nu het nog kan. en als het quotum wegvalt is het helemaal gedaan want als je agrariers niet beschermt concureren ze elkaar allemaal kapot groet van ex boer

 • no-profile-image

  plukker

  heej tukker, haalt van Bakel bij jullie daar nog melk op dan? hier niet, de voormalige campina leden/van bakelleveranciers leveren nu aan Doc.
  Trouwens, als het zo door gaat beuren we over effe allemaal hetzelfde, en da's weinig.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.