Home

Achtergrond 163 x bekeken

Deel Europarlement stapt op bij toespraak EU-voorzitter

De socialistische fractie en enkele andere leden van het Europarlement zijn vandaag boos weggelopen tijdens een officiële toespraak van president Vaclav Klaus van huidig EU-voorzitter Tsjechië.

De Europarlementsleden waren zeer boos omdat Klaus zei dat het Europees Parlement niet democratisch is. Hij vergeleek de Europese Unie met vroegere totalitaire regimes in Oost-Europa, zoals de Sovjetunie.

PvdA'er Thijs Berman staat volledig achter het opstappen. ,,We hoeven ons niet te laten beledigen, ook niet door een staatshoofd. Wij zijn juist het enige democratisch gekozen orgaan van de Europese Unie'', aldus Berman, lijsttrekker bij de verkiezingen in juni. ,,Die man moet leren dat het hier niet de Sovjetunie is, maar een democratie.''

VVD'er Jules Maaten zei over de eurokritische president: ,,Klaus heeft geen gelijk, maar hij heeft wel lef.''
Tijdens een aansluitende persconferentie toonde Klaus zich tevreden over de respons in het Europarlement, waar hij van enkele leden ook applaus kreeg. ,,De slechtste uitkomst voor een spreker is totale stilte.'' Wel noemde hij het ,,verrassend dat sommigen niet bereid bleken te luisteren''.

Klaus onderstreepte dat hij voorstander is van de Europese integratie. Maar hij vindt dat de EU sinds het Verdrag van Maastricht begin jaren '90 te veel macht naar zich toe heeft getrokken. Klaus wil dat Brussel een flink deel van zijn bevoegheden aan de lidstaten teruggeeft.

Het Europees Parlement is volgens hem niet democratisch omdat het, anders dan nationale parlementen, niet een volk vertegenwoordigt. Ook ontbreekt in het Europarlement een oppositie, zoals die in gewone parlementen wel bestaat.
Klaus toonde zich er tegenstander van dat Tsjechië de euro gaat hanteren, zoals de Tsjechische regering op termijn wil. ,,Ik denk dat we in de eurozone veel slechter af zijn.''

Het is niet de eerste keer dat Klaus, die als president vooral een ceremoniële functie heeft, de Tsjechische regering in verlegenheid brengt met zijn eurosceptische opstelling. Zo wekte hij vorig jaar de woede van een delegatie Europarlementariërs door eerst een Europese vlag als geschenk te weigeren en vervolgens een gesprek met hen stiekem op te nemen en in de publiciteit te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.