Home

Achtergrond 621 x bekeken 4 reacties

De boer die te hulp schoot op Schiphol

Aan een van de krankzinnigste dagen uit het leven van Maurits Rip lijkt bijna een einde gekomen. Hij stapt de keuken binnen van zijn boerderij De Riphoeve, zo’n honderd meter van de neergestorte Turkse Boeing.

De Volkskrant tekende het verhaal gisteravond om negen uur op uit de mond van de boer die met zijn trekker met platte aanhanger de negen dodelijke slachtoffers van de vliegtuigramp bij Schiphol vervoerde. En een aantal gewonden. "Even bijkomen hoor", zegt hij. "Even uitblazen, want het is toch niet niks, zo’n dag."

De 47-jarige boer uit Zwanenburg zat woensdagochtend aan de koffie toen hij een doffe dreun hoorde, een harde donderslag. Hij was die ochtend bezig geweest met het schoonspuiten van zijn landbouwmachines. Toen hij in de gaten had dat het ging om een neergestort vliegtuig, sprong hij op zijn fiets om naar de plek te rijden op het land van boer Roodenburg, zijn buurman.

Rip snelde daarop weer naar de boerderij om zijn trekker met wagen op te halen. Vooral omdat zijn aanhanger over hoge zijschotten beschikt, werd zijn kar uitgekozen om de gewonden en doden mee te vervoeren. Op deze manier lagen zij uit het zicht van de toeschouwers of de camera’s.

Morgen moet hij de draad maar weer oppakken, schrijft Volkskrant-journalist John Schoorl. De machines schoonspuiten, en zijn trekker met aanhanger. "Het gaat wel weer hoor. Niet dat ik zo’n hero ben of zo. Maar ik ben niet snel van de kaart", besluit Rip zijn verhaal.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  evert

  Tenminste iemand die doet wat we eigenlijk allemaal moeten doen. Helpen dus. Beter dan dat waardeloze volk wat alleen maar heeft staan foto's maken vanaf de snelweg. Die moesten zich rotschamen!

 • no-profile-image

  burke

  Maurits BEDANKT,
  Deze boer stond direct klaar voor zijn medemens, goed gedaan. Duizende boeren staan iedere dag klaar voor de medemens.

 • no-profile-image

  Joop

  Waar ik mij het meest aan ergerde was die foto in de krant waar heel veel motoragenten cq agenten op stonden en die alleen maar toekeken en niets deden. Hulde voor alle mensen die wel hulp hebben geboden.
  Joop

 • no-profile-image

  Eline

  Bij ons vliegen de vliegtuigen heel laag over voor Rottterdam Airport, soms denk ik wat te doen als er één neerstort?Ik hoop dit nooit mee te maken, als er één verkeerd vliegt dan is er wel een grotere ramp b.v. neerstorten op de Europoort industrie.Dan zijn de Zuid-Hollandse eilanden van de aardbodem weggeveegd!!! Als ik dan nog leef dan zal ik, denk ik een ieder helpen die hulp nodig heeft, ik wens de boer veel geluk en wijsheid toe met het verwerken van wat hij heeft gezien en meegemaakt evenals de overlevenden en alle nabestaanden

Of registreer je om te kunnen reageren.