Home

Achtergrond 192 x bekeken

Crisis treft vooral tuinbouw

De kredietvraag vanuit de land- en tuinbouw daalt gestaag. Dat stelt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro. Net als ING vreest de Amsterdamse bank een zorg­wekkend jaar voor de tuinbouw.

De tuinbouw wacht niet alleen vraaguitval door de crisis, maar heeft ook een relatief slechte fi­nanciële positie, stelt Berntsen. ”Voor groei wordt relatief veel vreemd vermogen ingezet.” Groei is noodzakelijk, maar wordt lasti­ger te financieren. ”Wij willen best aan gezonde bedrijven uitle­nen, maar de financiële positie is eenvoudigweg penibel.”

Vorig jaar steeg het uitstaand krediet van ABN Amro in de land­en tuinbouw met 15 procent. Dit jaar kan de groei gereduceerd worden tot nul, aldus Berntsen.Het uitstaand krediet van ING in de agrarische sector is vorig jaar gestegen met 17 procent. De kredietvraag vanuit de tuinbouw en melkveehouderij neemt vol­gens ABN Amro dit jaar snel af. Bij de melkveehouderij is het een cyclisch effect: vorig jaar is er erg veel geïnvesteerd. ING gaat ervan uit dat dit jaar meer tuinbouwbe­drijven dan ooit zullen stoppen. Lokale Rabobanken zouden vol­gens een anonieme bron praten met de sector over de problemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.