Home

Achtergrond 186 x bekeken

'Crisis test voor polderdemocratie'

De economische crisis is een test voor de Nederlandse polderdemocratie.

De vraag is of het kabinet zwicht voor de toenemende druk van allerlei belangengroeperingen of het aandurft om veranderingen naar voren te halen die toch onafwendbaar zullen blijken te zijn.

Dat stelt de Tilburgse hoogleraar economie Lars Bovenberg op MeJudice, een digitaal platform voor economen die zich bezighouden met beleid en wetenschap. Volgens Bovenberg is het van groot belang om naar de toekomst te kijken bij de aanpak van de crisis.

"We zullen zuiniger moeten omspringen met energie, menskracht, risico en krediet. Dat brengt veranderingen met zich mee die we naar voren kunnen halen. Dan kan de crisis het beste uit onze polder halen en komt Nederland er sociaal, economisch en moreel sterker uit tevoorschijn'', aldus Bovenberg.

De econoom ziet dat belangengroepen steeds dringender aan het kabinet vragen ,,om links en rechts pleisters te plakken.'' Maar volgens hem holt Nederland de staatskas uit en tast het land de herstelkracht van de economie aan, als iedereen de verantwoordelijkheid voor "de financiële kommer'' alleen bij de overheid legt.

"De crisis moet zijn louterende werk kunnen doen, door excessen en scheefgroei die zijn ontstaan te corrigeren. Hoe langer zwakke bedrijven die te gemakkelijk krediet kregen door de overheid overeind worden gehouden, hoe lastiger ze het voor solide ondernemingen maken om te herstellen'', meent Bovenberg. "Vakbonden en brancheverenigingen moeten over hun schaduw heen springen door zelf verantwoordelijkheid te nemen in plaats van naar Den Haag te reizen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.