Home

Achtergrond 384 x bekeken 1 reactie

Controle op illegaal pootgoed van start

Breeders Trust gaat dit jaar controleren op gebruik van illegaal pootgoed in de grote pootgoedproducerende landen in West-Europa.

Het controlebedrijf is vorig jaar opgericht, maar de feitelijke controle gaat dit jaar van start. Breeders Trust is vorig jaar opgericht door de Nederlandse pootgoedbedrijven HZPC en Agrico en de Duitse bedrijven Solana en Europlant. Er is een medewerker opgeleid die de controle gaat uitvoeren, zegt woordvoerder Jan Hoogenboom namens de pootgoedbedrijven.

"Alleen al de oprichting van Breeders Trust heeft succes gehad. Het leidt tot discussie over het gebruik van illegaal pootgoed. Ook andere pootgoedbedrijven uit Nederland en het buitenland zoeken aansluiting bij Breeders Trust."

Het werkgebied van Breeders Trust omvat de grote pootgoedproducerende landen in West-Europa. Het controlebedrijf spoort illegaal gebruik van pootgoed op en het vermeerderen van pootgoed voor eigen gebruik zonder dat licenties worden betaald.

Hoogenboom: "Door gebruik van illegaal pootgoed lopen de pootgoedbedrijven inkomsten mis uit licenties. Bovendien zit er een fytosanitair gevaar in illegale pootaardappelen. De controleur heeft geen opsporingsbevoegdheid, maar maakt illegaal gebruik aanhangig bij de autoriteiten."

Eén reactie

  • no-profile-image

    arme consumptieboer

    hoezo illegaal pootgoed? volgens mij is het `legale`pootgoed het meest illegaal!

Of registreer je om te kunnen reageren.