Home

Achtergrond 185 x bekeken

ChristenUnie-instituut oppert hogere AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd moet omhoog volgens het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie als onvoldoende mensen meer aan het werk gaan de komende jaren. Volgens het instituut van de kleinste regeringspartij moeten meer mensen langer aan het werk om de overheidsfinanciën op orde te houden met de vergrijzing.

Dat staat in de studie 'Samen de schouders eronder' van het wetenschappelijk instituut die vandaag overhandigd wordt aan vicepremier André Rouvoet van de ChristenUnie. Het instituut wijst erop dat door de vergrijzing een tekort aan personeel dreigt, minder publieke voorzieningen en de betaalbaarheid van AOW-uitkeringen onder druk komt te staan.

Liever dan de AOW-uitkeringen te verlagen, verhoogt het wetenschappelijk bureau de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar geleidelijk met de stijgende levensverwachting naar bijvoorbeeld 67 jaar. Wel moeten werknemers in zware beroepen ontzien worden met misschien een aparte uitkering. Ook moeten werkenden via spaarregelingen, zoals levensloop, zelf nog kunnen regelen dat ze eerder of later met pensioen gaan.

Verder wordt in de studie een eerder voorstel van de ChristenUnie geopperd om het ontslagrecht aan te passen. Het geld van de ontslagvergoeding zouden werkgevers door een hervorming van de WW moeten gebruiken om overtollig personeel aan ander werk te helpen. Hoe sneller dat lukt, hoe goedkoper werkgevers uit zijn.

Ook herhaalt het wetenschappelijk instituut onvrede over kabinetsplannen om via belastingmaatregelen te stimuleren dat vrouwen meer gaan werken. Daarmee zou de overheid ingrijpen in de keuzevrijheid van ouders om zelf te zorgen voor hun kinderen. Met betere verlofregelingen, flexibele werktijden en kinderopvang zouden gezinnen beter geholpen zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.