Home

Achtergrond 221 x bekeken 5 reacties

Chinese aardappelen voor hoge prijs naar Europa

Voor de hoge prijs van € 1,18 per kilo wordt 4.500 kilo aardappelen uit de Chinese regio Ningxia naar Duitsland geëxporteerd.

Dat staat in de krant Ningxia Daily. De aardappelen hebben volgens de Chinese aardappelassociatie dezelfde kwaliteit als Europese aardappelen. De naar Europa te exporteren aardappelen hebben een waarde van ruim 5.200 euro. Dat is ruim twintig keer de binnenlandse waarde.

Jan Hoogenboom van aardappelhandelshuis HZPC vindt deze transactie een heel bijzonder verhaal. "Wat is de toegevoegde waarde hiervan? Alleen al gezien de enorme transportkosten voor deze grote afstand. Het lijkt erop dat iemand aandacht probeert de vragen, maar waarvoor precies? Voor wat de handel betreft zie ik geen voordelen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Geen enkel voedingsmiddel uit china zou toegelaten mogen worden op de europese markt zonder het iedere keer eerst aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen.De chinezen hebben geen standaards en telkens kom men daar achter als het te laat is.Dat je de ander een oor moet aannaaien is onderdeel van de chinese cultuur.die bliksems zijn niet te vertrouwen! Dat zijn de zelfde mensen die zonder blikken of bloozen melamine in baby formule stoppen en loodverf op speelgoed en wiegjes spuiten.Een paar weken geleden kreeg iemand 350000 Euro boete omdat er te veel chlooramfenicol in het vlees van een geslacht kalf zat.Ik weet niet of er chinese honing bij jullie in de winkel staat maar het is normaal dat je daar het zelfde goedje ook in aantreft.Zaken doen met chinezen is vragen om problemen.

 • no-profile-image

  aardappelteler

  Ik vraag me ook af of ze gek zijn geworden???? Hier krijgt men idd nog geen 10cent/ kilo!!

 • no-profile-image

  Romain Cools

  Dit bericht doet de wenkbrauwen fronsen !
  De invoer in Europa van (verse) aardappelen uit China is bij mijn weten niet toegestaan op basis van de Europese richtlijn 2000/29.
  Deze richtlijn (schadelijke organismen) bepaalt welke landen op vandaag verse aardappelen en/of pootgoed mogen invoeren in de EU. China staat niet op deze lijst en heeft geen afwijking op basis van deze richtlijn vanwege de Europese Commissie bekomen.
  Europatat volgt dit dossier verder op.
  Romain Cools
  Secretaris Generaal Europatat

 • no-profile-image

  realist

  Eigenlijk schandalig !!! Hier krijgen de telers nog niet eens €0,118. En is dat spul dan ook gecertificeerd ????

 • no-profile-image

  freek

  goede zaak Nu worden er misschien wat mensen wakker. het zou nog beter zijn als de verkoop prijs van de supermarkt er ook bij stond. Gelukkig zijn wij niet stom maar de waarde van de partij aardappels zou 5200 euro zijn voor 4500 ton dat is maar 0,001 euro cent per kilo.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.