Home

Achtergrond 181 x bekeken

China en VS willen wereld naar herstel leiden

China en de Verenigde Staten kunnen de wereldeconomie nieuw leven inblazen, als de twee grootmachten samenwerken. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vandaag tijdens een bezoek aan de Volksrepubliek.

Zij bedankte China voor het vertrouwen in het Amerikaanse financiële bestel. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi liet weten dat Peking het economisch beleid niet drastisch zal veranderen.

En dat is goed nieuws voor Washington, dat afhankelijk is van de grootste schuldeiser van de VS. China heeft bijna 700 miljard dollar aan staatsobligaties in handen. Als Peking niet langer dit soort schuldbrieven zou aanschaffen, zou de VS het zonder deze gestage geldstroom moeten doen.

De twee ministers spraken af samen de G20, een bijeenkomst van twintig landen, in april voor te bereiden. Yang reist daarom begin maart naar Washington voor verdere gesprekken met Clinton. Op de bijeenkomst in april zullen ook de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao de koppen bij elkaar steken. Het is voor het eerst dat de twee leiders elkaar zullen ontmoeten.

Clinton gaf verder aan de relatie met Peking te willen verbeteren en verbreden. ,,Het is volgens ons noodzakelijk dat de VS en China op tal van gebieden, zoals economie, klimaatverandering en ontwikkeling, gaan samenwerken.''

China en de VS zijn de twee landen met de meeste uitstoot van broeikasgassen. De landen hebben volgens Clinton ,,gezamenlijke belangen'' bij het tot stand komen van een nieuw verdrag om klimaatverandering tegen te gaan. ,,Onderwerpen die tot samenwerking kunnen leiden zijn schone energie, de opslag van CO2 en de zuinigheid van onze gebouwen'', aldus Clinton.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.