Home

Achtergrond 171 x bekeken

'Canada wil Chinezen uit Guantanamo opnemen'

Canada staat op het punt drie gevangenen van het Amerikaanse detentiecentrum in Guantanamo Bay (Cuba) op te nemen.

Dat meldde de Canadese krant The Globe and Mail vandaag. De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama heeft aangekondigd het kamp binnen een jaar te willen sluiten.

Het gaat volgens het dagblad om drie moslims uit China. Het betreft leden van de Oeigoerse minderheid. Ze zitten al zeven jaar vast ondanks het feit dat de Amerikanen hebben vastgesteld dat ze niets fout hebben gedaan. Het drietal heeft onlangs een verzoek ingediend om zich in Canada te mogen vestigen.

Obama wil het in 2002 opgerichte kamp voor 'vijandelijke strijders' sluiten. Er verblijven nog 245 gevangenen. Sommigen gaan terug naar huis, terwijl anderen naar de VS gaan voor een proces. Maar sommigen kunnen niet terug naar hun vaderland omdat ze daar mogelijk zouden worden opgepakt en gemarteld. Dit geldt ook voor de in totaal zeventien Oeigoeren in het detentiecentrum. Voor deze groep zoekt de Amerikaanse regering landen die ze wil opnemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.