Home

Achtergrond 193 x bekeken 8 reacties

Cadeau voor Mugabe: laatste boeren weg

Zeker veertig van de resterende blanke boerenbedrijven in Zimbabwe zijn de afgelopen dagen in bezit genomen door hooggeplaatste leden van ZANU-PF, de partij van Robert Mugabe. De omstreden leider viert vandaag zijn 85e verjaardag.

Eerder berichtten Zimbabwaanse media al dat zijn trouwe aanhangers plannen smeedden om de laatste blanke boeren vóór 21 februari te verjagen, als verjaardagscadeau.

Volgens voorzitter Trevor Gifford van de boerenbond CFU zijn er dit keer geen oorlogsveteranen betrokken bij de invasies, maar topmensen van de politie, de reservebank en parlementsleden.

De nieuwe reeks onteigeningen is ingezet op het moment dat oppositiepartij MDC aangaf toch samen te willen regeren met ZANU-PF. De boerderij-invasies, gecombineerd met het arresteren en gevangenhouden van politieke tegenstanders en mensenrechtenactivisten, maken dat ernstig wordt getwijfeld aan de intentie waarmee de partij van Robert Mugabe in de eenheidsregering is gestapt, aldus de nieuwsdienst ZimOnline.

De beoogde onderminister van landbouw voor de MDC, de blanke boer Roy Bennet, wordt nu al ruim een week vastgehouden op verdenking van landverraad. De toestand in de gevangenis is slecht. Er ligt zelfs een lijk in zijn cel, meldde de MDC. Het lichaam van een verhongerde medegevange wordt gewoon niet weggehaald, aldus de partij.

Zimbabwe kampt met een ernstige voedselschaarste. Zeven van de negen miljoen inwoners zijn aangewezen op voedselhulp. Het totaal ineengestorte land wordt tevens geteisterd door cholera: ruim 80.000 mensen zijn besmet, het officiële dodental staat op 3.800.

Desondanks wordt de verjaardag van Mugabe volgende week groots gevierd. De hulporganisatie Save the Children heeft hem al een boodschap gestuurd: ,,Voor de kinderen in Zimbabwe valt er niets te vieren. Eén op de tien sterft voor zijn vijfde verjaardag. En de meesten van hun moeders worden niet eens half zo oud als de president.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johan

  wanneer is meneer de graaff jarig ?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Wat zich op dit moment in zimbabwe afspeeld is verschrikkelijk . Een demente opa met te veel macht maakt met zijn vriendjes in een paar jaar tijd het hele land kapot .

 • no-profile-image

  roel

  het zal meneer de graaff als muziek in de oren klinken

 • no-profile-image

  natura 2000 (te vergelijken met mugabe beleid)

  ook in nederland heb je veel mugabetjes, m.b.t. landjepik. t.b.v. natura 2000!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  henk

  de kop van dit artikel zal meneer de graaff van natuurmonumenten goed doen m.b.t.oostvaarderwold

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De Graeff heeft zijn voorwerk verricht toen hij bij de Unie van Waterschappen de scepter zwaaide. Je ziet dit terug in het hedendaagse beleid van de waterschappen. Het zijn natuurontwikkelaars geworden.
  Hij is alleen slimmer als Mugabe, hij laat zijn opvolgers de landerijen van de boeren onder water zetten zodat ze kunnen "kiezen"; vertrekken of verzuipen.

 • no-profile-image

  L.V.

  Waarom staat dit artikel niet bij meest gelezen? wil men niet dat deze reacties bijval krijgen, of vaak gelezen worden?

 • no-profile-image

  H.van Z

  Ook Brabant wil zijn boeren naar het buitenland! De Zimbabwaanse toestanden zijn dus niet zo ver meer weg!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.