Home

Achtergrond 335 x bekeken

CNC Grondstoffen treft met telers regeling schimmel

CNC Grondstoffen heeft met circa zestig telers een regeling gesloten over vergoeding van extreme productieschade door groenschimmelbesmetting van de compost.

De besmetting is herleid tot een tunnelbedrijf van CNC in Milsbeek. Volgens CNC Grondstoffendirecteur Tom van Wijk heeft circa de helft van de 130 afnemende leden zo’n schade ondervonden dat gekozen is voor een vergoeding. "De problemen waren soms zo groot dat er geen champignon op kwamen. We hebben besloten vanuit de coöperatieve gedachte uit gemeenschappelijke middelen een aanvullende vergoeding toe te kennen."

Van Wijk wil niet zeggen hoeveel geld is gemoeid met de schaderegeling. "Er is een fors bedrag mee gemoeid, maar we willen pas in juni bij de jaarvergadering met het bedrag naar buiten komen."

De schadevergoeding komt bovenop de reguliere vergoeding voor alle afnemers die teeltproblemen ondervonden. In de leveringsvoorwaarden is opgenomen dat bij problemen met compost kortingen op de compostkosten wordt verleend. "Dat is een systeem dat al jaren bestaat en dat we doorzetten."

CNC Grondstoffen heeft eind vorig jaar de levering van compost uit het besmette tunnelbedrijf doorgezet, ook nadat bekend werd dat de groenschimmel hiernaar te herleiden was. "We hebben het proberen uit te smeren onder de telers. We kunnen het bedrijf stilleggen, maar dan kom je mogelijk nooit achter de oorzaak van de besmetting." Telers wisten dat. Nederland had niet eerder met deze agressieve groenschimmel te maken gehad. Landen als de VS en Ierland wel, weet Van Wijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.