Home

Achtergrond 180 x bekeken

CDA: Pensioenfondsen moeten hier investeren

Het CDA spoort Nederlandse pensioenfondsen aan meer te investeren in de binnenlandse infrastructuur.

Nu gaat nog veel geld naar projecten in landen als Zweden of de Verenigde Staten, omdat besluitvorming over bijvoorbeeld een nieuwe snelweg in Nederland lang duurt en de uitkomst vaak onzeker is.

Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel "doen we dan in eigen land toch echt iets verkeerd''. Hij wil het voor pensioenfondsen gemakkelijker maken om juist wel hun geld in de Nederlandse economie te steken. Zo komt er geld vrij voor extra investeringen, kan er meer gebouwd worden en "als we het goed vormgeven, is het voor onze pensioenvoorziening een mooie renderende kluif'', aldus Van Geel woensdag op zijn weblog.

Hij vindt verder dat het kabinet 1,5 miljard euro aan investeringen naar voren moet halen om de economie te stimuleren. Van Geel noemt als mogelijkheden uitgaven in de export, de bouw, innovatie en energiebesparing. Tegelijkertijd verschuift het kabinet wat hem betreft andere uitgaven naar achteren, zoals de budgetten voor voorlichtingscampagnes, uitgaven voor natuuraankoop, investeringen in duurzame energie in de derde wereld of re-integratiebudgetten.

De Tweede Kamer nam hierover vorig jaar december al een motie van Van Geel aan. Het kabinet wordt erin opgeroepen te bekijken welke uitgaven naar voren gehaald kunnen worden en welke naar achteren geschoven om de economie aan te jagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.