Home

Achtergrond 199 x bekeken

CBS: huishoudens bezuinigen op goede doelen

Het gemiddeld bedrag dat een huishouden aan goede doelen geeft, daalt sinds 2007.

In dat jaar werd 308 euro gegeven, aanzienlijk minder dan in 1992 toen nog 357 euro werd uitgetrokken. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

In de afgelopen vijftien jaar varieerde het bedrag dat huishoudens jaarlijks uitgeven aan goede doelen aanzienlijk. Begin jaren negentig daalde het bedrag om vervolgens een aantal jaren op ongeveer hetzelfde niveau te blijven. Pas in 2004 trokken de uitgaven weer duidelijk aan, maar in 2007 daalden ze dus weer.

Huishoudens gaven gemiddeld minder aan collectes, in 1992 nog 204 euro en in 2007 nog naar 149 euro. Contributies aan maatschappelijke organisaties bleven daarentegen vrijwel gelijk: 153 euro in 1992 tegen 159 euro in 2007. De uitgaven voor goede doelen maakten in 2007 ongeveer 1 procent uit van de totale bestedingen van een huishouden.

Uit ander onderzoek blijkt dat Nederlanders ook dit jaar op goede doelen willen bezuinigen. Een derde zou minder geven. Of de afnemende gulheid verband houdt met de recessie is onduidelijk. Weer een ander onderzoek laat weten dat het merendeel van de Nederlanders (70 procent) niet verwacht minder geld aan goede doelen te geven als ze persoonlijk door de recessie worden getroffen. Dat onderzoek, van het Nederlands Donateursspanel, verscheen in december.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.