Home

Achtergrond 144 x bekeken

Brussel vindt Nederland te zuinig

De Europese Commissie vindt Nederland nogal zuinig in de maatregelen om de economie aan te jagen.

De herstelplannen die het kabinet in november en januari heeft gespresenteerd zijn weliswaar in lijn met het EU-herstelpan, maar het budgettaire effect ervan is beperkt.

Europees Commissaris Joaquin Almunia (Europese Zaken) schrijft dat in zijn woensdag gepresenteerde reactie op de Nederlandse begrotingsplannen voor de periode tot 2011. Volgens de eurocommissaris liggen de belangrijkste uitdagingen van Nederland in het herstel van het vertrouwen van de financiële sector en in het stimuleren van de investeringen.

Wat betreft de overheidsfinanciën blijft Nederland volgens Almunia binnen de grenzen van de EU-begrotingsregels. Hij wijst er wel op dat de staatsschuld door de financiële steun aan de banken fors is gestegen.

De eurocommissaris betoogt verder dat de kosten van de vergrijzing in Nederland hoger liggen dan het EU-gemiddelde. De maatregelen die Nederland heeft gepland om deze toekomstige extra uitgaven op te vangen, bieden volgens Almunia niet voldoende soelaas.

Overigens heeft de Europese Commissie zich bij haar beoordeling van de Nederlandse plannen niet gebaseerd op de nieuwste ramingen, die dinsdag door het Centraal Planbureau (CPB) zijn gepubliceerd. Zo gaat de commissie in haar rapport voor Nederland nog uit van een economische krimp van 2 procent in 2009 en een klein plusje in 2010. Het CPB voorziet voor dit jaar een krimp van 3,5 procent en van 0,75 procent in 2010. Almunia zei vandaag dat er geen tijd meer was om de nieuwe gegevens te verwerken en dat dat later zal gebeuren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.