Home

Achtergrond 177 x bekeken

Brussel beoordeelt begrotinsgtekorten lidstaten

De Europese Commissie presenteert vandaag de begrotingscijfers van 17 EU-lidstaten over 2008 en dit jaar, waaronder Nederland.

Daarbij bevinden zich zes landen met een hoger overheidstekort dan de toegestane limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), aldus commissiebronnen. Het gaat naar verluidt onder meer om Frankrijk, Ierland, Spanje en Griekenland. Nederland zit niet in het beklaagdenbankje. Van een aantal lidstaten, waaronder Italië en België, komen de begrotingsprestaties later aan bod.

De Europese Commissie onderneemt nog niet meteen actie tegen de landen met een te hoog tekort. Ze vraagt eerst advies aan een groep ambtenaren uit de lidstaten alvorens de knoop door te hakken. Vervolgens vellen de ministers van Financiën van de EU-landen het definitieve oordeel.

De normale procedure is dat landen die een tekort van meer dan 3 procent hebben, moeten aangeven hoe ze weer zo snel mogelijk onder die grens denken te komen. Lidstaten die niet voldoende hun best doen, kunnen een boete opgelegd krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.