Home

Achtergrond 189 x bekeken

Brits pond klimt ondanks verlaging rente

Na Japan en de VS heeft ook de centrale bank van Engeland de rente op een laagterecord gezet, in dit geval 1 procent.

De markt kende hierop volgend niettemin een stijgende waarde toe aan het Britse pond. Ze lijken erop te rekenen dat de centrale bankiers, bewust van het inflatiespook, de rente steeds minder hard verlagen.

Een stap van 0,5 procent, zoals nu, lijkt in de toekomst uitgesloten. Op donderdag was een euro 0,87 pond waard, terwijl dit een dag eerder nog 0,90 pond was. De waarde is daarmee terug naar het niveau dat op 10 december werd opgetekend. Nu de rente op 1 procent staat, kan de centrale bank weinig verlagingen meer toepassen.

Rentebeleid is voor Europese centrale banken de enige wijze waarop ze de economie kunnen stimuleren. Wanneer een ultralaag niveau wordt bereikt, zoals in Japan is gebeurd in de jaren 90, is het zeer lastig deze weer stapsgewijs op te schroeven zonder enorme impact op de wisselkoers en de economie.

De Amerikaanse dollar is op weekbasis eveneens sterker geworden. Dat betekent dat Europese producten goedkoper worden voor de Amerikaanse consument. De euro is 1,28 dollar waard, 3 procent minder dan een week geleden. Een duurdere dollar maakt voor de voedingsmiddelenindustrie wel de aankoop van grondstoffen en brandstof duurder.

De vrije val van de Russische roebel lijkt nog niet ten einde. Het laagste niveau sinds de roebelcrisis in 1998 werd genoteerd. Een euro is nu 46,6 roebel waard.

De export en re-export van groente en fruit, vorig jaar goed voor een omzet van ongeveer 350 miljoen euro, komt daarmee verder onder druk te staan. Valutakenners durven niet in te schatten wanneer de val ophoudt.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.