Home

Achtergrond 231 x bekeken

Brits NFU steunt biologische boeren niet

De National Farmers Union (NFU) heeft gewaarschuwd dat het tijdelijk versoepelen van de eisen voor biologische veehouderij tot verwarring bij de consument kan leiden.

"Biologisch is niet iets dat je zo maar aan en uit kunt schakelen", zegt voorzitter Peter Kendall. De NFU reageert daarmee op een verzoek van de Soil Association, de grootste organisatie voor biologische landbouw en voeding in Groot-Brittannië, om tijdelijk het gebruik van goedkoper niet-biologisch voer toe te staan in de biologische veeteelt.

Het vlees zou dan niet als biologisch verkocht worden, maar de boeren hoeven, als ze weer volledig biologisch willen werken, niet opnieuw aan de jaren durende omschakeling te beginnen. Het verzoek van de Soil Association, dat door vrijwel alle soortgelijke organisaties wordt gesteund, wordt bestudeerd door het Britse plattelandsministerie Defra.

Door de economische crisis zakt de vraag naar duurdere biologische levensmiddelen snel in, waardoor veel boeren in de problemen dreigen te komen. Volgens sommige bronnen liggen de verkopen inmiddels al bijna 15 procent lager dan vorig jaar. De NFU erkent dat probleem, maar vindt toch dat voorzichtigheid is geboden. Kendall: "Ik zou niets doen dat de consument in verwarring kan brengen. Onze biologische boeren hebben genoeg problemen met de concurrentie uit het buitenland, daarom maakt het me nogal zenuwachtig als we verwarrende en gemengde berichten gaan uitzenden."

Of registreer je om te kunnen reageren.