Home

Achtergrond 229 x bekeken

Breng de boel in beweging

De economie is in zak en as, maar er zijn lichtpuntjes - voor wie ze wil zien.

Sinds de laatste onheilstijdingen van het Centraal Planbureau over de economische ontwikkelingen is het somberheid troef. Ook de landbouw raakt er langzamerhand mee besmet. Geluiden dat het wel meevalt lijken steeds meer op peptalk. Van dreigende acute geldnood bij melkveehouders tot lage aardappel- en uienprijzen, van vraaguitval in de tuinbouw tot moeilijkheden met exportkredieten voor agrarische producten, ook hier nemen de zorgen toe.

Intussen is het afwachten met welke mix van stimuleren en bezuinigen het kabinet komt, maar gezien het dreigende grote financieringstekort zijn er geen zakken geld te verwachten.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Het besef groeit dat plantjes die in dit gure economische klimaat willen groeien, extra aandacht verdienen. Zoals de duurzame energiebranche. Temidden van alle somberheid over overheidsfinanciën is de bekendmaking van een hoger subsidietarief voor opwekking van elektriciteit uit biogas een flinke meevaller. En niet alleen voor boeren die hierin willen stappen. De bouw van tientallen nieuwe vergisters betekent een investeringsgolf van mogelijk honderden miljoenen euro’s.

Belangrijker nog is de aandacht voor het broodnodige vlottrekken van de reconstructie, en dan met name de bedrijfsverplaatsing. Het is bizar dat van de 400 benodigde verplaatsingen er nog maar een paar handenvol zijn gerealiseerd. Jarenlang overleg en gepolder ten spijt zitten ondernemers die bouwplannen en toekomstdromen hebben, nog altijd op slot. Zij zouden een hele rits andere ondernemers, zoals aannemers, nieuw werk kunnen bezorgen. De provincies Brabant en Overijssel verdienen dan ook lof voor hun hernieuwde inspanningen om de LOG’s van de grond te krijgen.

De ironie wil bij zowel mestvergisting als bedrijfsverplaatsing dat de voorbije tijd van hoogconjunctuur stagnatie te zien gaf, en er blijkbaar een crisis voor nodig is om beweging te brengen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.