Home

Achtergrond 168 x bekeken

Bos: problemen niet op buitenland afwentelen

Het afwentelen van problemen op mensen in het buitenland die het nog moeilijker hebben dan wij lijkt minister Wouter Bos (Financiën) "geen goed idee''.

Dat zei de vicepremier maandag na een gastcollege bij de Erasmus Universiteit Rotterdam over de financiële crisis op vragen of er bezuinigd moet worden op Ontwikkelingssamenwerking en Defensie.

Daarbij benadrukte Bos dat bij het op orde krijgen van de overheidsfinanciën voor het kabinet "nog alles een optie is''. Maar in deze crisistijden moeten we volgens hem ook oog houden voor bevolkingen die het al niet makkelijk hebben.

In Den Haag wordt het budget voor ontwikkelingssamenwerking gezien als een post waarop bezuinigd zou kunnen worden in de huidige recessie. Het CDA heeft voorgesteld om de 500 miljoen euro die Koenders beschikbaar heeft voor schone energie in ontwikkelingslanden, voorlopig niet uit te geven.

Maar behalve de PvdA voelt ook de ChristenUnie niet voor bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Volgens vicepremier André Rouvoet is juist in tijden van mondiale crisis "solidariteit van de onverminderd rijke landen met de allerarmsten onopgeefbaar''.

Minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking wees er afgelopen vrijdag op dat zijn budget sowieso al daalt bij een krimpende economie, zoals nu het geval is. De omvang van de Nederlandse ontwikkelingshulp ligt op 0,8 procent van het bruto binnenlands product.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.