Home

Achtergrond 313 x bekeken 7 reacties

'Blauwtong is ontsnapt uit lab'

De dierziekte blauwtong die boeren in Nederland en omringende landen al ruim twee jaar plaagt, is mogelijk afkomstig uit een laboratorium dat vaccins produceert.

Dat stelt LTO-Nederland. De organisatie baseert zich op de Amerikaanse blauwtongexpert James Maclachlan (Universiteit van Californië), die hierover afgelopen weekend een inleiding hield in Wenen. Hij wijst op bepaalde vreemde kenmerken bij de drie types blauwtong die sinds augustus 2006 in Nederland en België gevonden zijn, en tot dusver in Europa nog niet waren gesignaleerd.

Het eerste type (serotype 8), dat in 2007 zo'n 30.000 schapen-, rundvee- en geitenbedrijven in Nederland trof, is bijvoorbeeld overdraagbaar van moederdier op lam en kalf. Dat is een eigenschap die volgens Maclachlan alleen voorkomt bij virussen die zijn aangepast voor de productie van zogenoemde levende vaccins.

Vreemd is ook dat het type 6, dat vorig najaar opdook in Overijssel en Gelderland, zeer zwak blijkt. Dat geldt ook voor het type 11 dat vorige week is ontdekt in Noord-België en waardoor vee uit een deel van België sinds maandag niet meer naar Nederland mag zonder voorafgaand bloedonderzoek.

De virussen zouden afkomstig zijn uit het laboratium Onderstepoort in Zuid-Afrika, dat levende blauwtongvaccins produceert. "Het EU-laboratorium in Engeland stelde al dat de in België en Nederland gevonden virussen heel erg lijken op het Zuid-Afrikaanse vaccinvirus'', zegt Klaas Johan Osinga, dierziektedeskundige van LTO-Nederland. "Maar in Zuid-Afrika zullen ze dat nooit toegeven, want hun vaccins zijn in de EU niet toegestaan. Levering en gebruik zouden dus illegaal zijn.''

Blauwtong wordt door knutten (kleine insecten) vooral in het najaar verspreid. Het heeft boeren en exporteurs tientallen miljoenen euro's gekost en veel dierleed veroorzaakt. Probleem nu is dat de EU de vee-export uit Nederland heeft stilgelegd om verspreiding van het virustype 6 te voorkomen.

LTO vraagt de EU om de export weer toe te laten, omdat het virus zwak is en zich niet echt verspreidt. "De EU wacht nog op informatie uit Zuid-Afrika om het virustype vast stellen. Het duurt ons al veel te lang'', zegt Osinga.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lies

  Dit krijgen we ook wanneer we dor blijven gaan met gentechnologie (waaronder cisgenese). Is het echt ontsnapt uit het lab. of is dit bewust gedaan. De chemiewereld (van bijv. Monsanto) schrikt immers nergens voor terug om de markt uit te breiden.

 • no-profile-image

  dirk

  Waar kan de factuur van de geleden schade naartoe?

 • no-profile-image

  HENK HOFSTRA

  LATEN ZE DIE MENSEN DIE HIER VERANDWOORDELIJK VOOR ZIJN MAAR AANSPRAKELIJK VOOR ZIJN MAAR KEIHARD AANPAKKEN.OOK FINANCIEEL.

 • no-profile-image

  Bergtop

  Het is erg bedenkelijk dat steeds weer nieuwe dierziektes opduiken. Dan ga vraag je je af, is het nu weer toevallig in de landen die afhankelijk van de export zijn, zodat er weer grote entrondes moeten worden gehouden met alle gevolgen van dien (denk aan stress bij boer en dier bij enten, hoge kosten voor veehouder). De lachende derde zijn steeds weer diegene die de entstoffen fabriceren en distributieeren (denk hierbij aan laboratoriums en diergeneesmiddelenfabrikanten)

 • no-profile-image

  Patrick

  Het woord ontsnapt is politiek correct. Maar feitelijk kun je ervan op uit dat het bewust aangebracht is. De pharma heeft onderzoeken en onderzoekers, laboratoriums, en elk jaar moeten er resultaten komen, nieuwe producten moeten er komen, door stroom, innovatie, marktwerking. Dus moeten producten wel in de praktijk belanden om de circel te volbrengen, geld in het laatje, en maar cashen. Met mensen, kinderen en vaccinaties is het niet anders, griepspuiten zijn ook des-illussies geworden. Autisme, AHD etc allemaal resultaten van imuumsystemen de veranderd zijn en afhaken.
  Je zou eens moeten vragen in Belgie aan de overheid of die jongen die die babys vermoorde in die creche en ook die medewerkers vermoorden. De daad is gewoon al ongelovelijk en drama van de grootste orde. Wel staat er een vraag buiten het drama open. Hoe is het mogelijk dat ie met een paar messen op zak, adressen op zak van creches en gezicht beschilderd op een fiets stapt en de dingen doet die bekent zijn. Je zou eens moeten vragen aan de overheid of deze jongen aan de medicatie zat.

 • no-profile-image

  B VAN EIKEMA HOMMES

  hET IS DUIDELIJK DAT ER EEN WENDING DIENT TE KOMEN VANUIT BRUSSEL .DE ONREALISTISCH EN VANUIT EEN BUREAUSTOEL ONTWIKKELDE STRATEGIE OM BLAUWTONG TE BESTRIJDEN HEEFT ALLEEN MAAR GELEID TOT ONNODIGE GROTE VERLIEZEN.ALS INDERDAAD WEER BLIJKT DA( DENK AAN DE 2E MKZ LABORATORIUM UITBRAAK)T SLORDIGE VACCIN LABORATORIA WAARSCHIJNLIJK MOGELIJKE VEROORZAKERS ZIJN VAN DEZE NU AL 2 1/2 JAAR DURENDE GIJZELING EN MOGELIJKE ILLEGALE VERSPREIDING VANUIT ZUID AFRIKA ;TERWIJL WIJ AL MEER DAN 2 MAANDEN VAN DAT ZELFDE LABORATORIUM OP EEN UITSLAG ZITTEN TE WACHTEN OVER TYPE 6 VIRUS EN NU EEN CARNAVALS BLAUWTONG TYPE 11 (WAT IRONISCH) BELGIE IN HAAR GREEP HEEFT DAN IS ER SLECHTS EEN CONCLUSIE :ER WORDT MAAR WAT AANGEROMMELD .WE ZITTEN OPGEZADELD MET EEN HEEL STEL INCOMPETENTE MENSEN OP HET MINISTERIE VAN LANDBOUW EN EEN NIET DAADKRACHTIGE BANGE MINISTER
  WIE BETAALD DE SCHADE?
  JE KUNT BETER EEN UITBRAAK VAN MKZ HEBBEN DAN IS ER GELD IN OVERVLOED.NU MOETEN DE VACCINS DOOR DE BETROKKENEN ZELF BETAALD WORDEN EN HET NOG VRIJBLIJVEND.
  GELUKKIG IS ER NOG EEN MENEER OSINGA,DIE OP HET FLUITJE WIL BLAZEN

 • no-profile-image

  gj

  De vaccins ontsnappen regelmatig of worden bewust (misdadig) in de omloop gebracht door de farmaceutische industrie.
  Men kan nu al aantonen dat het vaccin uit Zuid Afrikaanse productie afkomstig is. Dat kon men ook met het MKZ virus uit Pirbright in 2007. En toch worden die bedrijven niet aangepakt , terwijl zij hun zaken duidelijk niet op orde hebben.
  Als in de landbouw individule bedrijven ergens te kort schieten wordt de hele sector over dezelfde kam geschoren.
  En volgen draconische maatregelen met gigantische sancties. Boete bedragen om van te huiveren.
  Als Microsoft weer ergens hun boekje te buiten gaan krijgt het bedrijf miljarden boetes. Waarom legt Smit Kroes geen record boetes op aan de farmaceutische industrie totdat zij hun rommeltje op orde hebben?
  Waarom leggen de Europese Landbouw ministers, LNV en ook met name LTO en hun collega bonden in de EEG niet de schuld neer bij die farmaceutische industie?
  Nu lijkt het steeds of de boeren de misstanden uithalen. Zij hebben het vee wat ziek wordt. En de hele zwik van de Dierenpartij, dierenactivisten enz wijst weer met het vingertje naar die boer als veroorzaker cq "dader".

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.