Home

Achtergrond 511 x bekeken 2 reacties

Bijna helft terugkomers met gesekst sperma

Gemiddeld 52 procent van de koeien die geïnsemineerd zijn met gesekst sperma van CRV (SiryX) komt na 56 dagen niet terug.

Bij pinken is het percentage terugkomers nog lager. Hier komt 61 procent niet terug. Dit meldt fokkerij-organisatie CRV. Als vuistregel houdt de organisatie aan dat er voor koeien ongeveer twee rietjes nodig zijn voor een dracht en bij pinken ongeveer anderhalf rietje. Gebruik van gesekst sperma heeft volgens CRV enorme voordelen.

Als het grote pluspunt wordt genoemd dat het van de veestapel een in hoge mate bestuurbaar productiemiddel maakt. Tegenover een verhoudingsgewijs lage investering staan tal van voordelen, zoals de zekerheid van voldoende vaarskalveren. Dit geeft bij voorbeeld ruimte om op een deel van de veestapel sperma van vleesstieren te gebruiken.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    arjan c

    gesext sperma is interessant voor cr delta commercieel gezien. Het is nog steeds veel te duur en de prijs is niet conform de extra kosten die door de spermaleveranciers worden gemaakt. Ik hoor trouwens heel andere berichten in het veld namelijk de slechte bevruchtingsresultaten van gesext sperma.

  • no-profile-image

    gert

    dure vaarskalveren,wat brengt een drachtige vaars op dit moment op ?

Of registreer je om te kunnen reageren.