Home

Achtergrond 2099 x bekeken 20 reacties

Besluit Coroos schaadt 300 erwtentelers

Bijna driehonderd akkerbouwers van de Coöperatieve Verzendhandel (CV) zitten met een gat in hun bouwplan nu Coroos de industriegroenteteelt naar het buitenland verplaatst.

De CV staakt voor komend seizoen haar activiteiten nu de contractonderhandelingen met verwerker Coroos op niets zijn uitgelopen. De coöperatie is voor wat betreft haar omzet voor 90 procent afhankelijk van Coroos.

Het betreft 1.000 hectare voor de erwtenteelt en 500 voor sperziebonen. Hiermee missen 295 akkerbouwers hun vaste contractteelt. ”Dat is niet zomaar op te vullen met een alternatief”, zegt CV-voorzitter Antoon de Schutter.

Coroos-directeur Cok Oostrom geeft aan dat het bedrijf al langer bezig is in deze richting. ”We kennen de leveranciers en weten wat de mogelijkheden zijn. Die hebben we opgepakt.” Er zijn afspraken gemaakt met telersgroepen die vergelijkbaar zijn met CV.

Goedkoper

Om hoeveel hectares het gaat wil Oostrom niet bekend maken. Ook areaal van verwerker Laarakker is in het buitenland uitgezet. Oostrom zegt dat er nooit problemen zijn geweest met CV. ”We kwamen er dit jaar niet uit. Dan moet je een keuze maken. Dat heeft de Verzendhandel ook gedaan. Deze telers willen niet voor de geboden prijs telen. In Frankrijk en België krijgen we het product goedkoper. Het is een vrijwillige keuze van de telers, dan moeten ze de gevolgen ook accepteren.”

Laarakker geeft in deze fase geen commentaar op de kwestie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Ik snap de boeren niet die uberhaupt nog voor deze gasten willen telen. Heb een aantal jaren geleden meegemaakt toen de vrije schorseneren niks kostten dat de firmas coroos en ook van rijsingen afkeurden en niks betaalden vanwege zogenaamde vorstschade en dat de naastgelegen percelen ook van het zelfde ras alleen rechtstreeks voor een ander fabriek geteeld door de buurman, wel geoogst en correct betaald werden.
  Zaai gewoon nog zomertarwe dat kan best nog dan heb je in elk geval geen afkeurrisico en geen bij de oogst kapotgereden percelen. Dus win -win situatie.

 • no-profile-image

  limburg

  dom dit dom dat.het maakt niet uit wat je daar teelt meneer west brabant want op die grond bij jullie krijg je tog geen goeden opbrengsten, op zown
  grond zou ik nog niet begraven willen worden.laat staan erwten telen..je hebt wel een grote mond maar je weet volgens mij niet eens hoe een erwten dorser eruitziet anders maak je zelf niet zown domme opmerking!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  P. Vermeu

  Heb zojuist alles gelezen maar is wel duidelijk dat coroos van de andere 2 verzendhandelaren zijn zin niet kreeg. Dus wat doet ie: Goiit hij het op een akkoordje met De schakel, die zijn inmiddels veel areaal verloren en laten hun de telers van de andere verzendhandelaren bezoeken(Die buitenspel zijn gezet)( zo hopen ze hun zin te krijgen) en ze een lager contract aanbieden, het is inmiddels laat om zomergraan te zaaien dus de telers zullen dan tekenen misschien. Ik zowiezo niet want ik heb hier al genoeg schade gezien.

 • no-profile-image

  l ten Hoff

  Is het wel haalbaar voor de Belgische en Franse soortgelijke "cv" om het benodigde areaal bij elkaar te krijgen?

 • no-profile-image

  l ten Hoff

  als het dan niet haalbaar is, waar zullen de erwten dan wel geteeld gaan worden?
  is het dan nu de situatie: er wordt gezegd dat er ergens anders geteeld gaat worden terwijl dat niet haalbaar is? dan vraag ik mij af wat er dan gaat gebeuren

 • no-profile-image

  anonieme teler limburg..

  ..ik heb owk eens voor dhr.laarakker geteeld (erwten) en toen kwamen ze owk met een goed contract.kdacht owk mooi,maar toen kwamen ze oogsten met epd 530 mooie machines van de buitenkant.maar of er ligt duidelijk meer verlies,of er zitte nog per peul 2 erwten in.(comentaar)jah hij krijgt ze egt niet uit de peul duss we moeten er tussen in gaan zitte.pff daar moet je het dan mee doen als boer zijnde.dan geef mij maar een oude fmc van de firma rijko dan heb ik 500kilo meer per ha..en dan heb ik die centen daarna in mijn achterzak!!in mijn ogen doen ze het nie zo slecht...........!

 • no-profile-image

  verzendhandelteler

  anonieme teler limburg.., limburg...

  en nu graag je verhaal in goed nederlands met niet al te veel van die domme schrijf-, typ-, taal- en spelfouten...

  dom zijn doe je maar thuis en in je eigen tijd... ik hoef die pijnmakende domheid niet te lezen...

  dergelijke domheid doen ook afbreuk aan de boeren en de landbouw in zijn algemeenheid...

  vandaar dat het logisch is dat fabrikanten als coroos en anderen er telkens mee wegkomen door steeds slechtere contracten bij boeren weg te kunnen leggen...

  de dommen in de sector verpesten het voor de goeien... daar valt niet tegenop te werken...

  hoe lang nog?

 • no-profile-image

  verzendhandelteler

  Als we ons weer laten meesleuren in de neerwaartse spiraal van de contractafspraken waarbij er elke keer weer wat vanaf gaat, zoals wij als boeren de afgelopen 15 jaar toch vrij continue hebben meegemaakt, dan zijn we eigenlijk langszaam maar zeker spreekwoordelijk zelfmoord aan het plegen... Is dat slim? Dat we onze bedrijven langszaam maar zeker er aan geven door telkens voor steeds slechtere voorwaarden te moeten telen? Volgens mij niet.... Nu moeten we juist eens een keer geen gehoor geven aan die vraag om een prijsverlaging door een fabrikant van conserven Coroos. Vaak heb ik het idee, dat veel boeren zich 'groter' voor willen doen, t.o.v. hun collega's, door zichzelf voor de gek te houden, dat zij het wel vol zouden kunnen houden met een lagere contractprijs. En als je dan toch spreekwoordelijk 'zelfmoord' pleegt, dan kun je dat beter snel doen, i.p.v. daar 10 jaar over te doen.... Wat dat is gaande bij die wurgcontracten zoals bij conserven en ook aardappelen. Maar ja... Blijkbaar willen velen van ons zichzelf voor de gek blijven houden.

 • no-profile-image

  flevo

  Limburger zal wel een rijko of taco teler zijn die zijn al die jaren al zo dom geweest om die wurg en oplichters contracten te tekenen.

 • no-profile-image

  piet lochten

  Dit zie je bij zo een arogant bedrijf als coroos. Bouwt geen relatie op met zijn telers. Hebben het op een akoordje gegooid. nu een ander op pad met een mindere prijsdaling als ze bij coroos hebben gekregen( 15%-20%) Maar door het veranderen van Tm getallen, zwaarder tarreeren en gewichten veranderen, zo bestelen ze verder de boeren. Ze hebben dan wel hun dorskosten en zaaizaad inmiddels met marge berekend aan de telers. Een bestuur van de telersvereniging de schakel is door de mand gevallen en tesamen met de heren van rijsingen door de knieen gegaan voor coroos. Jammer dat de boeren weer de dupe zullen zijn. In hun eigen gebied krijgen ze al niets meer voor elkaar omdat de boeren hun frauduleuze praktijken vort kennen.
  Ze hebben nu de telers van andere bedrijven nodig om teelt bij elkaar te krijgen. Jammer dat het zo moet lopen en dat alles al achter gesloten deuren was geregeld met De schakel heel deze actie rondom de cooperatieve verzendhandel en laarakker is gewoon een show geweest. Alles was al in kannen en kruiken. nu bellen de heren van rijsingen en medewerkers de telers van de andere teelt organisaties op om ze maar over te halen om te gaan telen voor hun. Ik waarschuw jullie: Als je besodemiedert wil worden moet je daar aan beginnen. Hun zullen zich aan jullie verrijken, en jullie worden met een kluitje in het riet gestuurd. Jammer dat heel de sector door zulke ondernemers totaal wordt vervuilt!!! Wij gaan ze dit jaar heel strak volgen tesamen met andere organisaties. Ik roep LTO op om de zaak eens door te spreken wat hier precies gebeurt is. Dat is jullie standsorganisatie.

 • no-profile-image

  frans ter have

  Reactie op vorige mail. Neen, dat is niet haalbaar, zeker weten. Erwten zullen verzuren door de lange transportweg en de telers daar zullen het ook niet doen. Wat Piet Lochten hieronder schrijft is precies zoals het gegaan is en zoals het zal gaan. Onze standsorganisaties moeten dit onderzoeken en telers van andere organisaties die buiten de boot vallen moeten niet voor hun gaan telen. Refereer ook nog maar eens naar het artikel in de boerderij van half januari waarin een teler van tuinbonen zich openlijk opgelicht voelde door de schakel.

 • no-profile-image

  conserventeler nop(pes)

  De afnemer van onze erwten noemde het onderhandelingen. Ik noem het mafia praktijken. Vanwege sterk gestegen kosten, o.a. pachtverhoging van 45 %, kunstmest, diesel enz. zouden wij een verhoging van de prijs moeten bedingen i.p.v. een verlaging van 20 %. De boeren die dit accepteren kunnen m.i. beter stoppen. Was gisteren in de suppermarkt van appie hijn, prijs huismerk erwten 95 cent voor 230 gram(uitlekgewicht), dit is 4,13 euro per kilo. De boer wordt dus nog geen 10 % van dit bedrag gegund, en eigenlijk letterlijk het brood uit hun mond geslagen.

 • no-profile-image

  ted van den heuvel

  Bij ons in de buurt zit nog een ondernemer die er wel in gesprongen is. Hij laat zich gebruiken als stroman in het spel van de schakel en Coroos. Ik zou weleens willen weten hoe de voorzitter van de schakel(Roger meeuwesen) dit allemaal naar zijn achterban uitlegd. hij zal wel trots zijn?????

 • no-profile-image

  Karel

  300 telers van erwten zijn de dupe.
  Zet zelf een fabriek op met 300 eigenaren.
  Een moderne fabriek, energiezuinig, en die oook andere produkten kan verwerken.
  Een bedrijf als Imtech kan wellicht helpen.
  Kijk ook naar andere verpakkingsmaterialen en zo.
  Wie weet wat je met 300 telers zelf wel kunt.
  Dat gehannes met die contracten elk jaar, en die afkeuringen enzo. Dat ben je toch onderhand wel beu.

 • no-profile-image

  geen bonen meer

  bedankt voor de tips, ik weet nu ongeveer hoe de vork in de steel zit.
  Morgen graanzaaimachine maar aanpikken.

 • no-profile-image

  groenteloze gelukkige akkerbouwer

  de boer besodemieteren, daar zijn conservenfabrieken goed in.
  In jaren dat er weinig schorseneren zijn, zeggen de fabrieken, 'de helft van de schorseneren onder 14 mm worden ook uitbetaald'!
  En waar blijft de fabriek met de andere helft van onder de 14 mm?
  juist ja , ook in de pot.
  Pure afzetterij naar de boer toe.
  Maar 1 jaar schorseneren geteeld

 • no-profile-image

  gestopt met conserven

  "de aap komt uit de mouw"en "ieder voor zich en God voor ons allen" en op termijn "boontje komt om z'n loontje"

 • no-profile-image

  verzendhandelteler

  zeg limburg, limburg .... kun je nou echt niet spellen? heb je uberhaupt wel op school gezeten? ik heb dus echt wel erwtendorsers gezien in mijn leven, mede omdat die dingen hier in west-brabant gemaakt worden... maar dat wist je zeker weer niet, he? waarom verbaast me dat nu niet?

 • no-profile-image

  flevo teler

  Als erwten teler in Flevoland wil ik de Cooperatieve verzendhandel en Laarakker complimenteren met het genomen besluit om niet in te gaan op de voorgestelde prijsverlaging van coroos. Dat de schakel wel in kan stemmen met de prijsverlaging is een doodsteek voor de de teler ik ben dan ook van mening dat wederom de teler de dupe is. De teeltjaren 2006 en 2007 zijn er maar weinig telers die een goed saldo hebben gehad ven erwten en bonen in 2008 hebben we een redelijk tot goed saldo kunnen over houden maar als we kijken naar wat de kosten zijn gestegen de afgelopen jaren moeten we de prijzen niet meer verlagen en hopelijk gaan de telers die voor de schakel telen ook niet telen voor de contractvoorwaarden van 2009 blijf solidair met de CV en Laarakker. Denk aan u eigen en aan de toekomst van u colega's.

 • no-profile-image

  Nieuwlande

  Het verhaal wordt duidelijk laarakker en Cv zijn er uit om niet tegen woekerprijzen te telen,in de anderen is het de vertrouwen wat minder zo door de jaren heen.
  Laten we hopen dat een ieder zoals Flevo
  teler beschreef solidair blijven met Cv en Laarakker en teel geen erwten of bonen
  En laat er een tekort komen dan komen ze terug of zijn ze te laat.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.