Home

Achtergrond 376 x bekeken

Arla pessimistisch na slecht laatste kwartaal

Zuivelconcern Arla Foods heeft de leden vorig jaar een melkprijs betaald van 37,85 cent per kilo verwerkte melk.

Dit heeft het concern vandaag bekend gemaakt. De gepubliceerde prijs is inclusief nabetaling en reservering op de leden- en concernrekening. De uitbetaalprijs is 4,7 cent hoger dan vorig jaar, toen een melkprijs van 33,15 cent werd betaald.

De lange tijd hoge melkprijs in 2008 ging ten koste van de winst en nabetaling, vertelt financieel directeur Jörn Wendel Andersen. De Scandinavische coöperatie behaalde een winst over 2008 van krap 75 miljoen euro en betaalde slechts goed 0,3 cent per kilo melk na.

Vooruitzichten

Directievoorzitter Peder Tuborgh is pessimistisch over de vooruitzichten in het lopende jaar. Die zijn slecht. ”Het afgelopen jaar was goed, maar daar hebben we op dit moment weinig meer aan, omdat de melkprijs enorm onder druk is komen te staan”, stelt hij vast.

Volgens Tuborgh heeft de economische crisis een gevoelig negatief effect, dat ook al merkbaar was in het vierde kwartaal. ”De laatste maanden van het jaar waren erger dan we al vreesden in december.”

In december stelde het concern de winstverwachting al fors naar beneden bij. Het uiteindelijke resultaat blijkt komt overeen daarmee. De winst kwam uit op 75 miljoen euro tegen een kleine 126 miljoen in 2007 en 46 miljoen onder de prognose.

Omzet

De omzet was wel hoger. Die steeg met 270 miljoen euro en kwam uit op 6,64 miljard euro. Als Arla geen last had gehad van de koersval van het Britse pond en de Zweedse kroon, dan was de omzet nog sterker gegroeid.

In de voorbij maanden had Arla al enkele keren gewaarschuwd voor een tegenvallend resultaat. Ook maakte het bedrijf begin januari bekend dat het de voorschotprijs weer op een structureel lager niveau zou vaststellen. Dat niveau zou gebaseerd zijn op dat van voor de prijsstijgingen in 2007, aldus de directie van Arla. Wel blijft het streven naar de hoogst mogelijke prijs voor de leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.