Home

Achtergrond 162 x bekeken

Apothekers kunnen mega-recepten niet voorkomen

Brancheorganisatie KNMP kan huisartsen niet verbieden recepten voor grote hoeveelheden medicijnen uit te schrijven.

Wel adviseert de KNMP apothekers geen honderden pillen tegelijk aan een patiënt te verkopen.

Dat stelt Annemieke Horikx van de KNMP naar aanleiding van het bericht in AD over een psychiater uit de omgeving van Enschede, die vorige maand een recept voor duizend slaappillen uitschreef. "Dat was ontverantwoordelijk. Het is de eerste keer dat wij dit meemaken'', zei Horikx dinsdag. "Maar we kunnen artsen de wet niet voorschrijven.''

Toen de veel gebruikte slaap- en kalmeringsmiddelen nog werden vergoed, gold een beperking van dertig stuks per maand in de zorgpolissen. Die beperking was er ook in de tijd dat het ziekenfonds nog bestond.

Met de beeïndiging van de vergoeding, op 1 januari, is tevens de beperking van de baan. De KNMP vindt het megarecept, dat tot twee keer toe is uitgeschreven, onverantwoord. Beide keren ging het om het middel oxazepam.

Uit onderzoek van de Consumentenbond eerder deze maand is gebleken dat huisartsen vaak tekort schieten bij het voorschrijven van slaapmiddelen. Ze geven patiënten vaak meer pillen dan de bedoeling is, verstrekken te gemakkelijk herhalingsrecepten en attenderen te weinig op de gevaren van langdurig gebruik

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.