Home

Achtergrond 164 x bekeken

Albayrak kaart situatie-Wilders aan bij EU-raad

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) heeft in Brussel de argumenten aangekaart op grond waarvan het Verenigd Koninkrijk deze maand de grens sloot voor Geert Wilders (PVV).

Het Verenigd Koninkrijk had zich beroepen op EU-regels die bepalen dat weigering is toegestaan als de openbare orde dreigt te worden verstoord.

Albayrak heeft de Europese Commissie gevraagd vast te stellen wanneer een land iemand mag weigeren op basis van de openbare orde.
"Er is nu geen Europese uitleg van deze regel. Dat is broodnodig, gezien de uiteenlopende interpretaties'', zei de staatssecretaris. Wilders is in het Verenigd Koninkrijk geweigerd, maar mocht wel Italië binnen.

Het verzoek van Albayrak bij de EU-raad was onderdeel van een discussie over vrij verkeer van personen. Ze vroeg daarbij ook om veelplegers de toegang te mogen weigeren, net als zware criminelen.

In de Politieke Barometer van bureau Synovate is de PVV van Geert Wilders gestegen naar 20 zetels, tegenover 17 zetels twee weken geleden en 9 echte zetels in de Tweede Kamer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.