Home

Achtergrond 265 x bekeken 3 reacties

Akkerbouwers EU telen minder graan

De akkerbouwers in de EU telen dit jaar 59,7 miljoen hectare graan. Vorig jaar was dat 60,5 miljoen hectare.

De graanoogst komt dit jaar op 293,4 miljoen ton, stelt de Europese Commissie in de jongste graanprognose. Dat is 6,2 procent minder dan de 312,8 miljoen ton die vorig jaar is geoogst.

Voor Nederland verwacht de Commissie dat het graanareaal uitkomt op 238.000 hectare. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stond er vorig jaar 243.500 hectare graan in Nederland. Als de schatting van de Commissie uitkomt krimpt het graanareaal dit jaar met 2,3 procent.

Graanverbruik

Uit de graanbalans van de Commissie blijkt dat het graanverbruik in de EU dit seizoen uitkomt op 274,3 miljoen ton. Er wordt 1,2 miljoen ton minder graan verwerkt in veevoer, omdat er minder vlees wordt geproduceerd. De Commissie verwacht dat dit seizoen 6,2 miljoen ton graan wordt verwerkt tot bioethanol. Dat is 2,3 procent van het totale verbruik.

De wereldvoedselorganisatie FAO voorziet dat dit graanseizoen wereldwijd 104 miljoen ton graan wordt verwerkt tot bio-ethanol. ”Dat is 22 procent méér dan in 2007/2008. De bioethanolproductie vergt 4,6 procent van alle graan in de wereld.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  er zal nog wel geoogst moeten worden

 • no-profile-image

  x

  Kijk, dit zijn goede berichten
  Nieuwe oogst weer richting 18 ct ???

 • no-profile-image

  jan

  zo zie je maar weer,het is niet hoe meer hoe beter, met andere woorden overproduktie leidt altijd tot prijsval van het produkt. dus stop het loslaten van de quotering van melk, want hier hebben we al met deze prijsval te kampen.

Of registreer je om te kunnen reageren.