Home

Achtergrond 380 x bekeken 1 reactie

Agrifirm denkt aan poolsysteem voor kunstmest

Agrifirm overweegt een poolsysteem op te zetten voor de inkoop van kunstmest.

Zo hoopt de coöperatie grote verschillen tussen vroege en late kopers te vermijden. Dat verklaart Ad Wals, directeur veehouderij.

De laatste weken ontstond bij een aantal van de in totaal 15.000 leden van Agrifirm onrust over het kunstmestbeleid. Ondernemers die kunstmest in het najaar van 2008 kochten, bleken gemiddeld 7 euro meer te hebben betaald dan kopers in 2009.

Volgens Wals was het prijsverschil niet te vermijden. "Niemand zag de prijsstijgingen aankomen, en niemand de prijsdaling. De laatste jaren hebben najaarskopers steeds voordeel gehad, in 2007 zelfs 11 euro. We kunnen ondernemers die pech hebben gehad niet laten subsidiëren door andere leden."

Omdat de beweeglijkheid van kunstmestprijzen toeneemt, besluit Agrifirm half maart of een nieuw verkoopsysteem mogelijk is. "Een pool-systeem waarbij we na afloop van het seizoen één prijs bepalen behoort daarbij tot de mogelijkheden."

Dat boeren die in januari inkochten een terugbetaling krijgen betekent in de praktijk niet veel, aldus Wals. "We moeten ergens een grens trekken."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Logisch Nadenken

    POOL-prijs ??? Typisch iets voor cooperatieve. Daar ben je nou ondernemer voor; je maakt een keuze om op bepaald tijdstip en prijs in te kopen. Als je achteraf mis zit, moet je niet zeuren bij het bestuur/directie van de coop en de rest mee laten bloeden voor je misser. Volgende keer beter. Alleen voor watjes !!
    (nb: zulke willen nu zeker ook met mijn 1-maands euribor meepoolen ???)

Of registreer je om te kunnen reageren.