Home

Achtergrond 376 x bekeken

Agrico richt dochterbedrijf op in Zweden

Agrico heeft een joint venture opgericht met de Zweedse coöperatie Lantmännen Lantbruk.

Het gezamenlijke bedrijf Agrico Nordic gaat pootaardappelen produceren en verkopen in Zweden. Agrico was al actief in Zweden via Svalöf. Dit bedrijf vertegenwoordigde de Agrico-aardappelrassen, zegt directeur Ineke mastenmbroek. "Maar Svalöf werd verkocht aan Lantmännen. Die coöperatie is vooral gericht op graan. Daardoor raakten de aardappelen ondergesneeuwd."

Daarom hebben Agrico en Lantmännen besloten Agrico Nordic op te richten. Agrico is voor 51 procent eigenaar van het gezamenlijke bedrijf en Lantmännen voor 49 procent. Mastenbroek: “We wilden een meerderheidsbelang uit strategische overwegingen. Zweden heeft een aardappelzetmeelindustrie, een aardappelverwerkende industrie en er is een markt voor tafelaardappelen. De afzetmark is niet zo groot als in andere landen. Maar we zien hier goede vooruitzichten. Agrico Nordic gaat Agrico-rassen gericht in Zweden afzetten. Ook gaat Agrico Nordic proefvelden aanleggen voor het ontwikkelen van aardappelrassen. De Zweden hebben een voorkeur voor producten van eigen bodem.”

Het laatste boekjaar verhandelde Agrico wereldwijd 334.000 ton pootaardappelen. Daarvan ging 500 ton naar Zweden. Mastenbroek: "We verwachten dat de oprichting van Agrico Nordic leidt tot een versterking van onze positie in Zweden. Ook Finland zal straks beter kunnen worden bediend."

Agrico heeft al contacten met het Zweedse kweekbedrijf Svalöf Weibull. Mastenbroek: "Vroeger had Svalöf een aardappelkweekbedrijf in Zuid-Zweden, maar dat is gesloten. Svalöf heeft nu alleen nog een kweekbedrijf in Nederland. Daar zijn succesvolle rassen als Agata en Fontana ontwikkeld."

Agrico heeft voorlopig geen plannen voor dochterbedrijven in andere landen. Mastenbroek: "In Roemenië willen we dat zeker een keer doen. Maar door de economische crisis hebben we deze plannen even stilgelegd."

Of registreer je om te kunnen reageren.