Home

Achtergrond 235 x bekeken

Agco noteert mooie winst, vreest zwaar weer

De winst van het Amerikaanse mechanisatieconcern Agco is het afgelopen kwartaal 37 procent gestegen tot 140 miljoen dollar (108 miljoen euro).

Het bedrijf vreest voor de nabije toekomst dat door droogte en mindere prijzen boeren de hand op de knip houden.

De omzet van Agco, producent van Massey Ferguson, Valtra en Fendt, bleef met 2,2 miljard dollar (1,7 miljard euro) nagenoeg gelijk. Dit was vooral te danken aan nadelige wisselkoersontwikkelingen. Bij gelijkblijvende muntwaarden was de omzet 12 procent gestegen.

Na een sterk 2008 vreest Agco volgens bestuursvoorzitter Martin Richenhagen dat de Zuid-Amerikaanse markt voor trekkers en machines zal vertragen. Droogte brengt de oogst van belangrijke teeltgebieden in Argentinië en Brazilië in gevaar.

Daarnaast speelt de kredietcrisis Agco parten. Boeren in met name de groeimarkten in Oost-Europa en Zuid-Amerika hebben minder en moeizamer toegang tot krediet voor nieuwe productiemiddelen.

In Europa groeide het verkochte aantal trekkers in heel 2008 met 7 procent, aldus Agco. In Noord-Amerika daalde het aantal verkochte tractoren, vooral door een teruglopende vraag naar machines met onder de 100 pk vermogen. De markt voor combines is wel aangetrokken.

"Onze lange termijn visie op de toekomstige vraag naar graan blijft onveranderd, ondanks de financiële crisis”, aldus Richenhagen. ”De landbouwfundamenten blijven sterk." Agco is volgens Richenhagen goed in staat de crisis te doorstaan, en zelfs te profiteren van de waardedaling van andere bedrijven.

"We denken dat onze sterke financiële positie ons toestaat de aandacht te richten op operationele verbeteringen en toekomstige initiatieven."

Of registreer je om te kunnen reageren.