Home

Achtergrond 327 x bekeken 7 reacties

40 procent dichte vloer niet optimaal

De in het varkensbesluit voorgeschreven 40 procent dichte vloer voor vleesvarkens is niet optimaal.

De doorlaatbaarheid van zo’n vloer is 9 procent en voor een goede drainage is een doorlaatbaarheid van 12 procent minimaal nodig.

Deze conclusie trekt de Animal Sciences Group in een rapport over de doorlaatbaarheid van varkensstalvloeren. Het percentage doorlaatbaarheid is gedefinieerd als het percentage hokoppervlak dat open is en dus mest kan doorlaten.

Onderzoekers van ASG hebben een literatuuronderzoek gedaan naar wat er allemaal bekend is over de doorlaatbaarheid van varkensstalvloeren. Op basis van dat onderzoek stelt ASG dat de doorlaatbaarheid van een vloer minimaal 12 procent zou moeten zijn voor een goede drainage.

Internationaal onderzoek

Een ander punt waar de onderzoekers tegenaan gelopen zijn is dat de verschillende vloeruitvoeringen in veel onderzoekswerk geanalyseerd zijn met het oog op een factor. Vloeren zijn bijvoorbeeld geanalyseerd met het oog op de mate van alleen hokvervuiling of alleen met het oog op klauwproblemen. Wat ontbreekt zijn studies die alle mogelijke aspecten die van belang zijn combineren in één onderzoek.

ASG pleit er daarom voor een vervolgstudie op te zetten waarbij al die factoren met betrekking tot welzijn en milieu tegelijk worden meengenomen. ASG pleit daarom voor een internationaal onderzoek op basis van gegevens va praktijkbedrijven, waarbij alle mogelijke gegevens worden verzameld. Het doel zou dan moeten zijn om aan de hand van deze gegevens een optimale vloer te kunnen definieren die rekening houdt met de criteria van gezondheid, dierwelzijn en milieu

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dan zit ik met 73% dichte vloer in de voormeststal en 76.5 % dichte vloer in de afmeststal behoorlijk onder de norm . Alle hokken en de varkens zijn schoon en droog en dat is wat teld .

 • no-profile-image

  Martin

  Iemand die ook maar iets verstand heeft van varkens weet dit al jaren.

 • no-profile-image

  Burke

  Het is wel slecht gesteld met onze onderzoekers over dierenwelzijn dat zij er nu pas achter lomen dat 40 % dichte vloer niet goed zou zijn.
  Gewoon volledig rooster met een doorlaat van 20 mm , dan ben je van de vervuiling van de hokken af en je hebt een mooier varken. Als je over 15 jaar er een keer achter komt dat 18 mm vloeren niet doeltreffend zijn heb je hetzelfde effect. Eerst naar de sector luisteren alvorens van achter je bureau maatregelen treffen niet het doel niet halen. Maar ja je praat tegen de poot van een stoel of tegen dovenmans oren.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Dat volledig rooster zekerder is om de varkens schoon te houden is een feit. Waarschijnlijk ook gezonder voor de dieren. De keuze van een ander type rooster heeft dan voorkeur. Nederland wil nu eenmaal een gedeeltelijke dichtevoer. Ik denk dat dit voor vleesvarkens geen goede keus is. Dichte vloer kan goed gaan maar het gaat vaak mis.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  "Mosterd na de maaltijd" noemen wij dat.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Varkenshouder . Een dik jaar geleden liepen we met bouwplannen rond . Door de slechte prijzen en slechte vooruitzichten hebben we daar van af gezien . Maar het plan was klaar . De nieuwe stal zou presies hetzelfde worden in opzet als de oude stallen alleen de hokken wat dieper en 27% rooster . Je hebt helemaal gelijk dat met een volledig roostervloer niets mis kan gaan qua mestgedrag . Toen ik nog in nederland was was het soms met de halfroostervloeren al een bende . Maar als ik hier in de stal rondkijk zijn er weinig varkens die vrijwillig op de roostervloer liggen en de hokken zijn schoon . Ik heb met al die extra dichte vloer dus bijna geen extra werk , het is goedkoper bouwen en ik doe de varkens er een plezier mee . Of die nieuwe stal er ooit komt zien we wel , maar als die er komt weet ik wel hoe ik het wil hebben .

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik wil er nog aan toevoegen dat hokken van varkens die een randsoen gevoerd worden dat gebaseerd is op gerst altijd schoner zijn dan hokken van varkens die veel tarwe in het randsoen hebben . In de praktijk zal een hok met 9% doorlaat en gerst randsoen veel schoner zijn en blijven dan een hok met 12% doorlaat en een tarwe randsoen . Het is daarom belangrijk om te weten wat voor randsoen je voerd en het zelfde randsoen te gebruiken tijdens het hele onderzoek .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.