Home

Achtergrond 199 x bekeken

AFM legt in 2009 recordaantal boetes op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2009 tot nu toe al een recordaantal boetes opgelegd.

Dat heeft een woordvoerster van de AFM vandaag desgevraagd gezegd.

In totaal legde de toezichthouder 53 boetes op tegen 20 vorig jaar, een forse toename. "De AFM komt steeds meer op stoom'', verklaarde de woordvoerster de stijging. We hebben beloofd praktijken aan te pakken die indruisen tegen de belangen van consumenten en beleggers en dat doen we dan ook.''

De hoogste boetes werden dit jaar opgelegd aan DSB Bank en BNP Paribas. In beide gevallen moesten de banken 120.000 euro ophoesten. DSB Bank kreeg twee boetes omdat de bank niet zorgvuldig genoeg was geweest bij het verstrekken van hypotheekleningen en niet altijd juist heeft gehandeld waar het ging om het voorkomen van overkreditering van klanten. De Franse bank kreeg een boete voor het niet melden van een belang in een onderneming.

Vanaf 1 augustus is een nieuw boetestelsel van kracht. Voor overtredingen die na die datum worden begaan, kunnen de boetebedragen oplopen tot 4 miljoen euro, bij recidive 8 miljoen euro. De laagste boete die de AFM oplegt, bedraagt 6000 euro. Dat bedrag kan naar gelang de ernst van de overtreding in stappen oplopen.

In het oog springende boetes waren er verder dit jaar voor Afab (24.000 euro), International Card Services, het bedrijf achter Visa (72.000 euro), SNS Bank (30.000 euro) en Vedior (96.000 euro). Ook de Postbank kreeg in februari op de valreep van zijn bestaan nog een boete van 30.000 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.