Home

Achtergrond 166 x bekeken

Speurtocht naar EU-president duurt nog week

De EU-leiders besluiten donderdag 19 november tijdens een speciale top in Brussel wie de eerste EU-president en de eerste EU-minister van Buitenlandse Zaken wordt.

Premier Frederik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden begint een nieuwe overlegronde om alle regeringsleiders op één lijn te krijgen.

Reinfeldt maakte woensdag duidelijk dat het om een moeizame speurtocht gaat. Om te beginnen is het al een heidens karwei de EU-leiders te pakken te krijgen. Maar veel ingewikkelder is nog het vinden van de juiste samenhang tussen politiek links en rechts, grote en kleine lidstaten en tussen West-, Oost-, Zuid- en Noord-Europa.

Bij zijn eerste consultatie afgelopen dagen heeft de Zweedse premier ,,meer namen gehoord dan er functies te vergeven zijn''. Daarbij waren ook gegadigden die de afgelopen weken al in de media circuleerden.

Reinfeldt heeft nog niemand ronduit gevraagd of hij EU-president wil worden. Dat kun je volgens hem pas doen als er een goede kans op consensus bestaat. Premiers die zich openlijk kandideren, kunnen later moeilijk terugkomen in hun parlement en zeggen: "Ik heb de baan niet gekregen, maar ik houd nog wel steeds van jullie.''

De EU-president is een nieuwe functie, die ontstaat door het Verdrag van Lissabon, dat op 1 december in werking treedt. De president moet de EU-toppen voorzitten en de eenheid tussen de regeringsleiders bewaken.

De Hoge Vertegenwoordiger, zoals de EU-minister van Buitenlandse Zaken officieel heet, wordt tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie. Anders dan bij de EU-president moet het Europarlement zijn benoeming later nog goedkeuren.

De EU-leiders moeten volgende week donderdag ook nog een secretaris-generaal van de Europese Raad aanwijzen, een hoge ambtelijke functie. Die benoeming ligt politiek minder gevoelig.

Voor EU-president worden al weken onder anderen premier Jan Peter Balkenende, de Belgische premier Herman Van Rompuy, de Luxemburger Jean-Claude Juncker en de voormalige Britse premier Tony Blair genoemd. De eerste drie zijn christendemocraat, de laatste socialist. De verwachting is dat de baan naar een christendemocraat gaat.

Mocht er onenigheid blijven, dan zou een buitenstaander als de bijna 72-jarige voormalige Letse premier Vaira Vike-Freiberga in beeld kunnen komen. Zij heeft geen duidelijke politieke kleur. Ingewijden sluiten ook niet uit dat er uiteindelijk een beroep wordt gedaan op Reinfeldt zelf. De Zweedse premier hoort, net als de meeste regeringsleiders, tot het christendemocratische kamp.

Voor de post van EU-buitenlandminister komt vermoedelijk een socialist in aanmerking. Eerst leek de Brit David Miliband goede papieren te hebben, maar die heeft laten weten niet beschikbaar te zijn. De meest genoemde kandidaat is nu de voormalige Italiaanse premier Massimo D'Alema. Diens communistische verleden kan echter op bezwaren in Oost-Europa stuiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.