Home

Achtergrond 171 x bekeken

Zwerfafval langs kust vooral van snoepgoed

Het zwerfafval langs de stranden in Nederland bestaat voornamelijk uit chips-, snoep- en ijsverpakkingen.

Dat blijkt uit een meting die deze zomer is gedaan in negen kustgemeenten en langs 6,6 kilometer strand. De meting maakt deel uit van het project Zwervend langs Zee. De actie is een initiatief van KIMO, de organisatie van kustgemeenten, Rijkswaterstaat, stichting De Noordzee en de gemeenten Ameland, Den Helder, Zijpe, Zandvoort, Velsen, Noordwijk, Bergen, Katwijk en Den Haag. Doel van het project is mensen bewust te maken van zwerfafval, wat uiteindelijk moet leiden tot positiever gedrag.

Een maandelijks terugkerende meting werd gecombineerd met een meting van vijftien dagen achter elkaar. Tijdens die dagen zijn ruim 16.000 stuks afval gevonden, waarvan drieduizend stuks chips-, snoep- en ijsverpakking, 1800 blikjes en ruim duizend lege pakjes drinken. "Ook werden pillen, kaarsen, sigarettenpeuken, luiers en hondenpoepzakjes uit het zand gevist'', vertelt Lex Oosterbaan van Zwervend langs Zee.

De organisaties en gemeenten die het project hebben opgezet, stellen dat afval op het strand en in de Noordzee een groeiend probleem is voor het leven in zee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.