Home

Achtergrond 1177 x bekeken 2 reacties

Zorgen over bestrijding wortelvlieg

Bij Agrifirm is er zorg rond de toekomstige bestrijding van wortelvlieg in peen.

De coöperatie vreest dat het middel Perfektion vanaf medio volgend jaar niet meer gebruikt mag worden. Dat bleek vandaag tijdens de Internationale Peendag in Lelystad.

Perfektion, een middel tegen wortelvlieg, voorkwam dit jaar veel schade in peen. Het is elk jaar weer spannend of het middel nog wordt toegelaten. De toelating in peen loopt af op 14 juni 2010. Bij de agrarische dienst van coöperatie Agrifirm vinden ze het zorgelijk dat er geen ander toegelaten middel tegen wortelvlieg is. "De toelating voor volgend jaar is nog niet vanzelfsprekend. Dat komt door het nieuwe etiket waarop staat dat het niet meer in wortelen mag worden gebruikt", zegt Rémy Spierings van Agrifirm.

Zaadbedrijven lijken zich niet zoveel zorgen te maken. "De aanvraag voor de toelating van Perfektion is alweer de deur uit", zegt een zegsman van Bejo. Hij verwacht dat het middel niet wordt verboden in peen. "Een coating werkt ook heel goed tegen de eerste vlucht wortelvliegen", reageert Jos Swinkels van de Groene Vlieg, een bedrijf dat onder meer plakvallen maakt. Zaad met deze speciale coating komt uit het buitenland, want in Nederland is het niet toegestaan om de beschermende laag aan te brengen. "Vanaf 2010 mag het invoeren van het speciale zaad niet meer", aldus Rémy Spierings van coöperatie Agrifirm.

Swinkels van De Groene Vlieg zegt dat de wortelen volgend seizoen in elk geval tegen de eerste vlucht wortelvliegen zijn beschermd. De tweede vlucht komt na 14 juni. Dit jaar waren er extreem veel vliegen, zowel wortelvliegen als wortelmineervliegen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    drentse boer

    nou wat ook zorgelijk is het feit dat je vanaf volgend jaar niet meer bovengronds mest over je perceel wortelen mag spuiten ter voorkoming dat het zaad wegwaaid!!! dus eigenlijks hebben we 2 problemen volgend jaar in de teelt van wortelen.

  • no-profile-image

    Peter

    Ik moet toegeven: grootschalige akkerbouw hebben wij als familie nooit uitgevoerd, maar wel hadden we een behoorlijke moestuin. Wortelen werden gecombineerd met uien erlangs te planten. Aangezien de wortelvlieg die geur van uien niet kan verdragen heb je (zonder spuiten) er geen last van. Voor de akkerbouwers onder ons: probeer eens een proefveldje aan te leggen waarin wortelen met uien of prei worden gecombineerd en bekijk eens wat het resultaat is.

Of registreer je om te kunnen reageren.