Home

Achtergrond 213 x bekeken 5 reacties

West-Europese zuivelaars investeren in Oost-Europa

Zuivelconcerns als FrieslandCampina, Meggle en Danone hebben de afgelopen tien jaar geïnvesteerd in de zuivelsector in Oost-Europa.

Het ging hierbij om advies en de verstrekking van zachte leningen om de melkkwaliteit en veestapel in Polen, Slowakije, Roemenië en Bulgarije te verbeteren. Dat meldt Wageningen Universiteit.

De zuivelproductie in Slowakije is inmiddels vrijwel geheel in handen van internationale zuivelconcerns. Maar ook in andere Oost-Europese landen worden regionale zuivelfabrieken door westerse concerns overgenomen. "Zuivelverwerkers hebben bijna de functie van een bank", zegt Liesbeth Dries van de leerstoel Agrarische economie en plattelandsbeleid.

Samen met collega’s van de Universiteit in Leuven publiceert ze een artikel in het komende nummer van Wold Development. De bedrijven stelden hiermee de toevoer van melk van voldoende kwaliteit zeker. Dries concludeert dat de verwerkende industrie een grote rol heeft gespeeld bij de verandering van de zuivelsector in Centraal en Oost Europa.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Wie kan mij vertellen wat de Nederlandse boeren beter worden van de buitenlandse dochters van hun zuivel co-op.Wat voegt bv de vestiging in Moskou toe aan de Nederlandse uitbetaling aan de boeren of mogen ze alleen de verliezen aanzuiveren en is de winst aldaar bedoelt voor uitbreiding in andere buitenlandse avonturen, waar de moeder dan weer de verliezen mag goed maken?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Nadat Nestle,Danone en Zott zich in Polen gevestigd hadden is Campina eind negentiger jaren ook gekomen. Nestle is een Poeder en Condens specialist, Danone en Zott bevoorraden de Supermarkten!!!... Campina doet voor spek en bonen mee, ik schat minder dan 10%. In oost-Duitsland is dat ook zo. Maar Danone steelt de Show in midden en oost-Europa!!!...

 • no-profile-image

  Ikke

  He Piet volgens mij zit campina helemaal niet meer in Polen. Daar zaten ze wel !!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Ikke, uit Salland, u hebt gelijk! Ik heb geinformeerd en hoorde dat de kosten in Polen hoger waren dan de Baten!!!... tja dan is stoppen een mogelijkheid. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Han, van Campina Duitsland is mij bekend dat melkleverancier's over het algemeen minder uitbetaald krijgen dan in Nederland. Daar wordt ook wel eens over geklaagd, wat mij bekend is vanaf 2003. In Rusland lijden zij toch ook niet aan Filantropie?. Maar nu een vraag aan U, als het om een Coöperatie gaat, moet het Moederconcern toch verantwoording dragen en de leden de boeken ter inzage geven???... M.vr.groet, piet

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.