Home

Achtergrond 168 x bekeken

Weinig onderscheid tussen verschillende typen para-tbc

Er is weinig verschil tussen verschillende bacteriestammen die para-tbc bij runderen veroorzaken.

Landbouwhuisdieren kunnen para-tbc oplopen van wilde dieren in hun omgeving. Maar in hoeverre die besmetting een belangrijke rol speelt, is onduidelijk.

Dat schrijven onderzoekers in het BMC Microbiology. Een groep Europese onderzoeksinstituten waaronder het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad, heeft gekeken naar de verschillen tussen de veroorzaker van para-tbc in verschillende landen en verschillende dieren.

Het blijkt dat er heel weinig onderscheid is tussen verschillende stammen die in Europa voorkomen. Maar met verschillende onderzoekstechnieken is wel onderscheid gevonden.

De onderzoekers hopen dat met de gevonden verschillen in de toekomst meeer duidelijkheid verkregen kan worden over de manier waarop de ziekte zicht verspreid. Aan de hand van de nu gevonden resultaten kan wel geconcludeerd worden dat de bacterie de sprong van wilde naar gedomesticeerde dieren (en omgekeerd) kan maken. En ook kunnen verschillende landbouwhuisdieren (schapen en runderen) elkaar besmetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.