Home

Achtergrond 186 x bekeken

Week 44: kuikenmarkt teleurstellend

De situatie op de markt van kuikenvlees blijft behoorlijk somber van toon. De afzet van vrijwel alle kuikendelen staat stevig onder druk en dat heeft de nodige gevolgen voor de prijzen.

De export van bevroren kuikenbouten bijvoorbeeld, wordt volgens een aantal handelaren/exporteurs lastiger, want men realiseert hier nu prijzen variërend van € 0,90 tot € 0,95/kg. Dit zijn prijzen die de sector een tijdje niet gezien heeft, want wij moeten terug tot eind december 2007 om dit peil terug te vinden. In week 30 van dit jaar lag deze prijs nog op € 1,25 – € 1,30/kg. Vanaf eind juli is de boutenprijs voortdurend gedaald, waarbij de prijs de laatste weken in een vrije val lijkt te komen.

De oorzaak van het huidige marktbeeld is gelegen in een tweetal zaken. Enerzijds is de internationale vraag naar kuikenvlees behoorlijk aan het afnemen en anderzijds is het aanbod in de gehele EU veel te groot.

De consumptie in Nederland en Duitsland is, mede vanwege steeds terugkerende acties bij de diverse retailers, nog wel in orde, maar het aanbod op bijvoorbeeld de Duitse markt, waar Nederlandse leveranciers toch behoorlijk aanwezig zijn, wordt wel erg groot nu daar aanbieders uit vele windhoeken actief zijn.

Er wordt de laatste tijd veel kuikenvlees uit Polen op de diverse Europese markten gesignaleerd en dat wordt vooral ook veroorzaakt vanwege de modernisering in de Poolse pluimvee(vlees)industrie.

Dit laatste proces is uiteraard al een tijdje aan de gang, maar bij een gezonde (Europese) marktsituatie valt daar nog wel mee te leven. Als de vraag naar kuikenvlees in die regio zelf wat tegenvalt wordt dat uiteraard wel problematisch en dat zorgt voor een oplopende druk op andere markten in de EU.

Omdat de consumptie in veel andere Oost-Europese landen, zoals de Baltische staten en Roemenië als gevolg van een gebrek aan de nodige financiële middelen ook onder druk staat en men in deze regio zelf uiteraard wel verder produceert, moet dit kuikenvlees eveneens elders afgezet worden.

Het gevolg voor het huidige marktbeeld is dus vooral zichtbaar in de prijzen, maar ook bij de voorraden. Deze beginnen zo zoetjes aan enorme proporties aan te nemen en dit zal op een zeker moment toch weer op de markt verschijnen.

De prijzen van de lichte en zware “vrije” kuikens, die begin september gemiddeld nog op € 0,90/kg lagen, zijn sindsdien voortdurend gedaald en zijn voor deze week op gemiddeld € 0,57/kg vastgesteld. Vorige week lag deze prijs gemiddeld nog op ongeveer € 0,70/kg, hetgeen een daling van € 0,13/kg in één week betekent. Deze ontwikkeling onderstreept eens te meer, dat de markt in zwaar weer vertoeft.

De basiscontractprijs wist zich aanvankelijk wat beter te handhaven en lag gedurende de maand september voortdurend op € 0,745/kg. Vanaf eind september is ook hier het verval ingezet. Voor de komende week is deze notering vastgesteld op € 0,68/kg.

Al met al een behoorlijk teleurstellend marktbeeld.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.