Home

Achtergrond 176 x bekeken

Week 42: consumptie kuikenvlees goed

De levendprijzen van de “vrije” kuikens zijn deze week voor lichte kuikens gestabiliseerd op € 0,79/kg en voor de zware kuikens met 1 cent naar beneden bijgesteld tot gemiddeld € 0,76/kg. Ook de basiscontractprijs voor levering volgende week werd iets naar beneden bijgesteld. Deze lichte prijsdalingen zijn vooral het gevolg van de huidige moeizame tendensen op de markt van kuikenvlees.

De wat minder positieve tendens die de laatste weken zichtbaar was, zette dus ook deze week door. De situatie op de markt wordt sterk bepaald door een steeds ruimer aanbod in de diverse EU landen, gecombineerd met minder goede afzetperspectieven in het Verenigd Koninkrijk (koers Euro versus Pond) en richting een aantal Oost Europese landen.

De markt van vooral bevroren kuikendelen zoals bouten, drijft voor een groot deel op Oost Europese landen en daar neemt de koopkracht verder af en loopt de productie van kuikenvlees steeds verder op.

Doordat de consumenten in die regio’s minder euro’s uitgeven, ontstaat in die landen een verder groeiend overschot vanuit de lokale productie, waardoor de importbehoefte afneemt en men zelf op de diverse West Europese markten in toenemende mate product aanbiedt. Er werd door een aantal slachterijen en handelaren melding gemaakt van een verder oplopend aanbod van o.a. filet vanuit die regio.

Daarnaast heeft ook de Amerikaanse export invloed op het totale aanbod op de Europese markt. De Verenigde Staten mogen geen (gechloreerd) kuikenvlees naar de EU exporteren, maar levert bijvoorbeeld wel volop goedkope kuikenpoten aan de Oekraïne. Dat heeft als gevolg dat kuikenvlees wat in de Oekraïne wordt geproduceerd weer op andere markten wordt gesignaleerd, waar normaliter ook EU exporteurs actief zijn.

Op dit moment worden er regelmatig acties bij de diverse retailers gehouden. Dit is weliswaar aantrekkelijk voor de consument, maar voor de diverse marktpartijen betekent dit vooral product wegzetten, met tegenvallende verdiensten. Het zijn weliswaar vooral de retailers die hier hun verlies nemen, maar de grotere ketens zijn heel wel in staat, dit elders weer te compenseren.

De acties bij de diverse supermarkten zouden in een situatie met een gezonde markt voor wat lucht in het aanbod kunnen zorgen, maar er wordt ondanks deze acties volgens enkele marktpartijen, toch nog behoorlijke hoeveelheden kuikenvlees ingevroren en dat zal hoe dan ook, later in het jaar weer op de markt verschijnen.

Hoewel het beeld dus wat somber oogt, gaan wij positief eindigen, want in Nederland en Duitsland is er met de consumptie van kuikenvlees niks mis, want deze loopt nog steeds goed door. In Nederland liet de laatste GfK meting vooral een sterke groei bij borstvlees, hele poten, bouten en drumsticks zien. Ook bij de laatste meting van het GfK huishoudpanel in het Verenigd Koninkrijk was een licht oplopende tendens in het verbruik te zien.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.