Home

Achtergrond 183 x bekeken

Week 40: vraag kuikenvlees dalend

Veertien dagen geleden hadden slachterijen en handelaren de indruk dat het marktbeeld steeds minder florissant oogde en het lijkt erop dat dit beeld nu doorzet. Enerzijds wordt dit veroorzaakt vanwege een steeds verder oplopend aanbod, maar vooral ook doordat de vraag toch ook wat zou tegenvallen.

Vooral de vraag vanuit Oost Europese landen, zoals Roemenië, staat wat onder druk en dat heeft gevolgen voor de boutenprijzen. Deze zouden volgens een aantal slachterijen en handelaren nu op ongeveer € 1,05/kg liggen. Problematischer daarbij is dat men niet verwacht dat hier op korte termijn verbetering in komt.

De vraag vanuit deze regio valt tegen, omdat enerzijds de productie daar de laatste tijd weer is opgelopen, maar vooral ook doordat veel van deze landen qua financiële armslag toch wat meer gebukt gaan onder de lopende kredietcrisis, dan bijvoorbeeld de landen in Noordwest Europa.

Nu is de situatie voor de sector na de zomer meestal wat minder goed dan in de zomerperiode, maar op dit moment zijn er niet veel lichtpuntjes. Met uitzondering dan voor wat betreft de vraag naar kuikenvleugels en drumsticks, want die zou zeker niet slecht zijn.

Ook de afzet van filet naar het Verenigd Koninkrijk is normaliter qua prijs al niet bijzonder, maar wordt er, vanwege de koers van de Euro versus Pond, ook niet beter op.

De informatie ten aanzien van het aanbod, verkregen van de slachterijen en handelaren lijkt niet geheel bevestigd te worden door de opzetcijfers die bij de PVE beschikbaar zijn. De meest recente cijfers zijn van augustus jongsleden en in die maand lag de opzet duidelijk onder die van juli.

Deze dieren zullen zo langzaamaan op de markt komen en waarschijnlijk zal het met het aanbod vanuit Nederlandse productie nog wel meevallen, maar zitten de problemen vermoedelijk elders in de EU.

Hoe dan ook, het beeld oogt op dit moment wat minder positief dan de sector de afgelopen maanden gewend was. De trend van de dalende levend prijzen zette ook deze week daardoor helaas door.

Vanaf het begin van de maand september, toen de “vrije” marktprijs voor zware en lichte kuikens nog op gemiddeld € 0,90/kg lag, is deze prijs voortdurend gedaald, tot gemiddeld € 0,78/kg deze week. De basiscontractprijs voor levering volgende week zat eveneens opnieuw in de min en komt uit op € 0,72/kg inclusief BTW.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.