Home

Achtergrond 742 x bekeken 17 reacties

Vleeswijzer van Varkens in Nood in supermarkt

Na de viswijzer komt er voor consumenten in de supermarkt nu ook een vleeswijzer. De actiegroep Varkens in Nood presenteert de wijzer op een kaartje dat in de portemonnee past.

De wijzer wordt vandaag gepresenteerd en geeft de klant per vleessoort informatie over de dier- en milieuvriendelijkheid ervan.

Biologisch rundergehakt scoort bijvoorbeeld goed qua diervriendelijkheid, maar slecht op het terrein van milieubelasting. Volgens een woordvoerder van Varkens in Nood stoten koeien veel broeikasgas uit en is er veel land nodig om de dieren op te laten grazen. Tegelijkertijd hebben ze een relatief goede kwaliteit van leven gehad.

Kip, aan de andere kant, scoort goed op het gebied van milieuvriendelijkheid, maar slecht op het gebied van diervriendelijkheid. De dieren hebben op een klein oppervlak geleefd en op die manier weinig schade aangericht aan het milieu. Maar de kwaliteit van hun leven was, volgens de normen van Varkens in Nood, niet erg goed.

De organisatie heeft ook nog een rangijst samengesteld waarbij het gemiddelde is berekend van dier- en milieuvriendelijkheid van producten. Vleesvervangers scoren erg hoog op die lijst.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Washetmaaridioot

  Beste boeren en betrokkenen in en rondom de keten, neem dit niet te licht op. De geraffineerde wijze waarop deze lieden de zieltjes bewerken wordt zwaar onderschat. Kijk naar een programma als Pauw & Witteman, telkenmale zit er wel een dierenvriend(in) die een antie vlees geluid brengt... herhaling is de kracht van reclame... in combinatie met een welhaast officieel en wetenschappelijk ogende vleeswijzer...maken ze de consument verkeerd veel wijzer...
  Daarom: PVV en vakbonden...waar blijven jullie???????????????????????

 • no-profile-image

  pigg

  kijk eens op geenstijl.nl,staan op dit moment 150 reacties op deze criminele uitzending,allemaal niet posief over mevr Heksenberg aan haar maffiosi

 • no-profile-image

  freek

  Wat ik altijd mis bij dergelijke discussies is het volgende vraagstuk; Wat gebeurt er met de voedselprijzen voor vegetarische producten als de reststromen niet meer als bijproducten voor de diervoederindustrie worden afgezet? Als de vleesproductie met 50% afneemt, zouden de prijzen voor deze producten fors stijgen. Een ander onderbelicht punt is dat als de wereldbevolking minder vlees eet, er wel meer soja nodig is om de mens van hoogwaardig eiwit te voorzien.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Mensen als Linda herhalen kreten, cliché's, propaganda van de dierentaliban en boerenhaters. Nooit zelf eens objectieve bronnen raadplegen, onderzoek doen. Kijken alleen naar "informatie" vanuit hun vooroordeel over de landbouw. Ga eens praten met de ondernemers, zoek eens objectieve informatie in vakbladen, kijk eens op andere internetsites dan die van milieudefensie, wakker dier en andere subsidieverslindende anti-boer clubjes.
  Kijk eens op www.groenerekenkamer.nl hoe de situatie werkelijk in elkaar zit. Vraag me eigenlijk af wat deze gefrustreerde mensen hier op het forum van een landbouwmedium doen ?
  Ik kan niets anders bedenken dan de beroepsgroep tergen, provoceren en zitten zieken. Spuw je gal op de sites van jullie eigen clubjes.

 • no-profile-image

  doehetzelver

  Als ik het woord milieu hoor denk ik gelijk aan liegen en bedriegen. Dus die vleeswijzer klopt voor geen meter. Ik raad sommige mensen dan ook dringend aan om zelf, naar eigen inzicht, hun voedsel te verbouwen. Dan hoef je ook niet over die boeren liggen te zeuren.

 • no-profile-image

  Achterhoekse boerin

  Tja, weer wordt de agrarische sector in een negatief daglicht gesteld.

  We zouden in Nederland juist reclame moeten maken voor ons beste vlees van Europa. Aangezien wij ver ver voorop lopen met allerlei regels en wetten!

 • no-profile-image

  boerin

  Gras groeit vaak op plekken die minder geschikt zijn voor akkerbouw en bosbouw. Als er alleen bos zou zijn waren er helemaal geen weidevogels meer; ook het ganze-probleem zou opgelost zijn. De bossen van de Veluwe voorzien vele steden van voedsel ??? De leugen regeert !

 • no-profile-image

  linda

  Boerin achterhoek: negatief daglicht? hoe kun je een water-, grond-, lucht-, en aarde vernietigende bedrijfstak zoals de bio-industrie is, anders presenteren dan als een inktzwarte nacht?

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  hahahahaha die idioten bedenken elke keer wat nieuws nou gefeliciteerd er mee hoor, tjong tjonge wat een verspilling van papier en energie Zijn waarschijnlijk allemaal van die uitkeringstrekkers of van die gekken die net als zoveel van die gasten een baan hebben bij de gemeente en te boek staan als hopeloze gevallen op de arbeidsmarkt

 • no-profile-image

  BB

  Bijzonder dat juist sojaproducten goed voor het milieu zijn.
  Oerwouden tellen dus minder mee?

 • no-profile-image

  BB

  Gerry,
  Dan weet jij niet wat een varken, kip en koe eten. Nooit gehoord van: zonnenbloemschroot, tarwegries, bierborstel, persvezel. perspulp.
  En de andere 100 producten.

  Dat wil jij waarschijnlijk niet eens weten.

 • no-profile-image

  soja bonen

  Linda, ze zoeken nog mensen die naar mars willen!!!!
  Dat moet voor jou toch het stukje paradijs zijn waar je zo naar verlangd.

 • no-profile-image

  john

  Ik vind dat hele milieu gezeur zwaar overdreven. De toename van het co2 en andere broeikasgassen in de lucht komt maar een ding en dat is het gebruik van fossiele brandstoffen! Dit is co2 die eerst op lag geslagen diep op onder de grond en die nu in de lucht gebracht wordt. Dieren maken deel uit van een kringloop onze dieren eten producten die groeien van de co2 en de mest die de dieren produceren. En daarbij waarom is de rundveesector zo schadelijk. Het enige verschil is dat de bacterien in de koe zitten en niet bodem. Daardat de bacterien in de koe leven worden er nog nuttige stoffen uit het gras gehaald in plaats van dat deze wegrotten in de bodem en daar omgezet worden in co2 en methaan. Weten hier de mensen die het milieu zo hoog in het vandel hebben ook dat een hectare bieten meer co2 omzet in o2 dan een hectare regenwoud en dat met de kanttekening dat een regenwoud 365 groeidagen heeft en een hectare biten maar een half jaar? Onze milieuvrienden hebben prima communcatieve vaardigheden (de media kunnen ze bereiken) maar verstand hebben ze niet.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Gerry wil geen vlees eten. Prima. Loop straks niet te klagen dat je alleen maar oerwoudbomenhout te eten krijg.

 • no-profile-image

  Boer

  Dat is het punt Berend Botje. Op dat soort sites kun je geen reacties plaatsen. Zoals je weet heeft dat een hele goede reden. Al deze groeperingen zijn afhankelijk van donaties. Het laatste wat de taliban wil is dat potentiele donateurs aan het twijfelen worden gebracht door mensen zoals jij, die het verhaal vertellen zoals het is.

 • no-profile-image

  gerry

  als mensen in plaats van vlees eten wat het dier aan soja, graan, mais, water, energie opvreet dan kunnen alle gekapte oerwouden weer herbebost worden.

 • no-profile-image

  boer

  Jongens en meisjes, dames en heren maak je toch niet zo druk. De wereld gaat toch z'n eigen gang, relax een beetje.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.