Home

Achtergrond 224 x bekeken 9 reacties

Verburg: EU-maatregelen in zuivel hebben gewerkt

De maatregelen die de Europese Commissie heeft getroffen, hebben gezorgd voor een hogere melkprijs.

"De crisismaatregelen hebben effect gehad", zei landbouwminister Gerda Verburg maandagavond op een CDA-bijeenkomst in Midwolda.

Verburg constateert dat de veehouders inmiddels een melkprijs ontvangen van bijna 30 cent per liter. "De zuivelprijzen waren sinds begin dit jaar laag. De melkprijs bereikte een dieptepunt van 20 cent per liter. Nu gaat de melkprijs weer richting 30 cent. De interventiemaatregelen hebben effect gehad", concludeert Verburg.

In januari besloot de Europese Commissie subsidie te geven op de export van boter, melkpoeder en kaas. In maart werd besloten tot interventie van mager melkpoeder en boter. Ondanks dat de maatregelen hebben gewerkt, is de melkprijs nog niet op de gewenste hoogte. Verburg: "We zijn er nog niet. Veel boerengezinnen hebben nog steeds grote zorgen over het betalen van alle rekeningen. Daarom betaalt Nederland de bedrijfstoeslagen volledig uit vanaf 16 oktober, mits alle controles op de toeslagen zijn afgerond."

Er komen geen verdere maatregelen om de zuivelmarkt te ondersteunen, zei Verburg maandagavond. "Wij willen ook niet dat de Verenigde Staten of Nieuw-Zeeland allerlei steunmaatregelen gaan invoeren.Ik vind het overigens onbegrijpelijk dat melkquotum in Nederland zo duur is, gezien de volledige afschaffing in 2015."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boesje

  En dat is juist Chris. Wrijf het ze er maar in. Volhouden.

 • no-profile-image

  Boer

  Presies Piet, Flierefluiten kan een ieder wel vergeten. Er zijn voor contracten verschillende constructies te bedenken, maar een punt blijft het zelfde. De verwerkers willen weten hoeveel melk er binnen gaat komen en zullen dat willen sturen. De verwerkers kunnen niet bouwen op gokwerk. Ze willen niet het risico lopen dat ze een contract met een afnemer niet na kunnen komen of dat ze geen beleveringscontract kunnen tekenen met een potentiele klant omdat ze niet weten of er wel altijd genoeg aanvoer is van melk. Een ieder kan op zijn klompen aanvoellen dat ook na 2015 raakmelken of "wild"melken uitgesloten zal zijn. En of er een constructie gaat komen die beter is dan het huidige systeem is mogelijk maar valt zeer te betwijfelen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste boer Knap,uit Ver Weg,time will tell. De tijd zal het leren zegt u;daar hebt u helemaal gelijk in. Persoonlijk denk ik aan A B en C prijzen, zoals bij de Suikerbieten. De aardappelindustrie dekt zich ook in met Contracten. Waarschijnlijk gaat zo iets komen, in hoeverre dat een goede prijsvorming te weeg zal brengen?. I don't know???. groetje's piet

 • no-profile-image

  Diny

  Zou ze haar eigen verhaal wel geloven?
  Wij weten wel beter.

 • no-profile-image

  Boer

  Time will tell.

 • no-profile-image

  chris_keppens@skynet.be

  ONZIN! Dit is DE reden niet... Iemand uit frankrijk( lid van APLI- EMB) die aanwezig was op de betoging in Brussel uit de regio Nantes vertelde me dat sommige melkerijen 60% minder melk ophaalden, die direct een verhoging van de prijzen opstellen. De melkstaking hééft effectief effect gehaald en we zullen blijven streven voor een grondige hervorming van het huidige beleid. Telkens weer als mensen beknopt worden door dictatuur groeit er vroeg of laat opstand. Er was een tijdje terug een video van Campina waarin gesteld werd dat de prijzen niet aantrekken zolang er geen speculanten zijn die melkpoeder opkopen. Deze zijn dus wakker geworden door een productiedaling, net zoals het psychologisch door één percentje quota toe te kennen, zonder meer te produceren een druk op de prijzen brengt, doordat diezelfde speculanten wat meer afwachtende houding aannemen.

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Chris, die speculanten zijn al gaan kopen door de dreiging van de melkstaking, dat dreef de prijs al omhoog, bij staking konden zij mooi weer verkopen!
  De interventie heeft er wel mee te maken, maar zal bij het terugkeren op de markt ook de stijging weer tegen gaan houden.
  Lijkt mij dus duidelijk, de melkacties hebben de dikste vinger in de pap bij de prijsstijging, en niet de EU-maatregelen.
  Verburg lult maar wat om eigen hoofd fier te kunnen houden.

 • no-profile-image

  Boer

  Waarom is het quotum duur? Het ligt voor de hand dat het fabrieks quotum dat na 2015 vrijwel zeker wordt ingesteld (mocht het huidige systeem verdwijnen) om te beginnen gebaseerd wordt op de in de oude quotering gemolken liters. Die managers/ondernemers denken dat quotum kopen daarom nog steets een lange termijn investering is, en kunnen daar nog heel goed gelijk in hebben ook. Andere boeren hebben een flink stuk aan de stal gezet en kopen quotum gewoon omdat het niet goed lijkt voor de buren als het nieuwe stuk leeg staat. Boeren die denken dat ze na 2015 lekker raak mogen melken komen denk ik bedrogen uit.

 • no-profile-image

  roze

  wishfull thinking, knap ver weg.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.