Home

Achtergrond 101 x bekeken

Transaviapiloot uitgeleverd aan Argentinië

De Nederlands-Argentijnse Transaviapiloot Julio Alberto P. wordt uitgeleverd aan Argentinië wegens mogelijke misdaden tijdens de Argentijnse dictatuur.

Dat heeft de Spaanse regering gisteren besloten, meldde de Argentijnse krant La Nación. De Argentijnse rechter Sergio Torres had om de uitlevering verzocht. Torres onderzoekt misdaden tegen de menselijkheid die tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983) zijn begaan. P. wordt ervan verdacht zogeheten vluchten des doods ten hebben uitgevoerd. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur boven zee uit het vliegtuig gegooid.

De piloot werd op 22 september in de Spaanse stad Valencia aangehouden toen hij zijn laatste vlucht naar Amsterdam zou uitvoeren voor zijn werkgever Transavia. Collega's van Transavia hadden een paar jaar geleden gemeld dat P. tijdens een etentje had verteld dat hij vluchten des doods had uitgevoerd. P. zegt dat zijn collega's hem verkeerd hebben begrepen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.