Home

Achtergrond 163 x bekeken

Tip brengt fiscus honderden zwartspaarders

Door een tipgever is de Belastingdienst honderden Nederlandse zwartspaarders op het spoor gekomen.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De spaarders hadden hun geld gestald bij verscheidene banken in Europa. De informatie bevat onder andere de namen, woonplaatsen, rekeningnummers en telefoonnummers van de rekeninghouders. De Jager is blij dat de fiscus zo een grote slag kan slaan in de aanpak van zwartspaarders. De betrokken belastingplichtigen wordt gevraagd om tekst en uitleg.

De Jager verwacht dat in veel gevallen een forse boete en naheffing zal volgen. "Het gaat hier om een groep belastingplichtigen die willens en wetens jarenlang met grote sommen geld de belasting heeft ontdoken'', aldus De Jager. Uit een eerste onderzoek blijkt dat het gaat om rekeninghouders die gemiddeld enkele honderdduizenden euro's per rekening hebben. In sommige gevallen gaat het zelfs om tientallen miljoenen euro's per persoon.

De tipgever krijgt een beloning. De hoogte van dat bedrag wordt bepaald door het succes van de actie. Het bedrag is gemaximeerd en kan oplopen tot enkele honderdduizenden euro's. De bestaande tipgeversregeling is in deze zaak speciaal verruimd. De identiteit van de tipgever wordt niet bekendgemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.