Home

Achtergrond 301 x bekeken

Test met bestrijden rhizoctonia in tulp

Het bollenbedrijf C.J.M. Nederstigt in Den Helder probeert een nieuwe methode uit voor de bestrijding van rhizoctonia in tulpen.

Tijdens het planten van de tulpen wordt de bovenste laag grond behandeld met het bestrijdingsmiddel Rizolex tegen de schimmelziekte.

De plantmachine met het bestrijdingssysteem is ontwikkeld door Wijnker Mechanisatie in Breezand en Bayer Crop Science, de fabrikant van Rizolex. Dat is gebeurd op verzoek van telers, zegt verkoper Rob van Zanten van het mechanisatiebedrijf. "De meeste problemen met rhizoctonia ontstaan op het grensvlak tussen bodem en lucht. Door de bovenste zes centimeter van de grond te behandelen met Rizolex kun je rhizoctonia effectief bestrijden."

De nieuwe plantmachine is in de herfst van vorig jaar voor het eerst gebruikt, zegt Van zanten. "Dit groeiseizoen had een lage ziektedruk. Daardoor was het effect niet goed zichtbaar. Maar in een jaar met een hoge ziektedruk leidt deze methode zeker tot minder aantasting door rhizoctonia. De ziekte kan een groot probleem zijn in tulpen."

Of registreer je om te kunnen reageren.