Home

Achtergrond 186 x bekeken 3 reacties

Steun-slokop

De lobby van de Franse minister Bruno Le Maire heeft dan toch succes gehad: EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel stelt voor, hoewel niet van harte, om volgend jaar 280 miljoen euro extra uit te trekken voor steun aan de melkveehouderij.

Fischer Boel zag zich genoodzaakt tot de maatregel, nu Le Maire liefst 21 lidstaten – inclusief Frankrijk – achter de voorstellen wist te krijgen om de zuivelsector op de korte termijn te steunen. Zo komt er toch een soort melkfonds – hoewel het die naam niet mag hebben.

Bij het voorstel zijn wel wat kanttekeningen te maken. Allereerst moeten de ministers van Financiën nog instemmen. Omdat het om geld op de landbouwbegroting gaat, zou dat wel kunnen lukken. Ook het Europees Parlement zal er niet voor gaan liggen.

Het bedrag komt in 2010 vrij, terwijl de Commissie nu al verbetering van de zuivelmarkt vaststelt; vraag is of het geld volgend jaar nog net zo hard nodig is. Dat klemt des te meer nu Fischer Boel zegt dat het budget voor noodsteun aan andere sectoren hiermee is uitgeput.

Uit boerenkringen is al protest te horen tegen wat wordt gezien als voortrekken van de zuivel. Andere sectoren hebben ook steun nodig, klinkt het. En dan zijn er de melkveehouders, die het nog niet genoeg vinden. Zij riskeren de sympathie voor de sector te verspelen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  truus

  het is allemaal weggegooid geld om nog maar eens een subsidie te geven aan die kapitalisten het is toch te zot voor woorden dat er nog maar eens een nieuwe subsidie komt voor een sector die veel verdiend het was beter dat die subsidie naar de bevolkingsgroepen zou gaan die echt nodig heef in plaats van naar kapitalisten te gaan

 • no-profile-image

  Frans

  Voor de EU landbouw uitgaven begint het jaar 2010 op 16 oktober 2009.
  De directe steun voor de oogst 2009 valt dan weer ten laste van de begroting 2010 en de steun voor de oogst 2010 valt ten laste van de begroting 2011.
  Door die verschuivingen van uitgaven hebben de ministers van landbouw in feite even grote finantieële problemen als de boeren.Zij hebben geen mogelijkheden meer om bij eventuele problemen oplossingen te financieren, al hun geld ligt jaren op voorhand vast voor de betaling van de directe steun die zelf zeer discriminerend verdeeld wordt tussen de verschillende sectoren en ten nadele van de jonge dynamische producenten. Wanneer gaat de landbouwwereld de gevolgen van die politiek eens kritisch bekijken?

 • no-profile-image

  Harm

  De sympathie voor de melkveehouderij is al weg!!!!
  Arme sloebers, wanneer je bij de eerste de beste tegenslag al op je kont zit en de hand moet ophouden als een zwerver zonder vaste woon of verblijfsplaats.
  Wat moet er van ze worden wanneer ze straks geconfronteerd gaan worden met hun eigen mestoverschot, en de roep om emissie-arme stallen!
  Er is nog veel te doen in de melkveehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.