Home

Achtergrond 373 x bekeken 81 reacties

'Steun melkveehouders oneerlijk'

Het laatste steungeld van de Europese Unie uit de begroting voor 2010 gaat naar de melkveehouderij en dat is niet helemaal eerlijk.

Dat stellen vertegenwoordigers uit andere sectoren. Zij zien in Brussels geld niettemin geen oplossing voor problemen in hun sector.
Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Varkenshouders Vakbond noemt het teleurstellend dat 'Europa' blijkbaar om gaat wanneer veel kabaal wordt gemaakt door één groep. "Zeker als nu geen middelen voor andere crises over zijn in de begroting voor 2010."

Voorzitter Jaap Haanstra van LTO-vakgroep Akkerbouw is niet onder de indruk van het Europese besluit. Hij vindt wel dat Europees blijkbaar meer belangstelling bestaat voor melkveehouders. "Dat heeft te maken met de overschakeling van een gesloten naar een opener systeem, wat frictie veroorzaakt. Melkveehouders moeten blijkbaar nog wennen aan de tucht van de markt."

Ook Nico van Ruiten van LTO Glaskracht vreest niet dat zijn sector geld misloopt. "Pleiten voor inkomenssteun is niet onze stijl en ik weet niet waarom dat voor melkveehouders wel zo is."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste melkveehouder, "Verdeel en heers" werd niet door Napoleon gezegd, maar was een uitroep van Philippus in zijn strijd tegen de Griekse stadstaten. Beetje vroeger in de historie! Doet er niet toe, want je hebt wel gelijk. Brussel gooit een pecuniakluif in een megastal vol monetair uitgehongerde boeren en gaat lekker onderuit gezakt in het rundleder zitten wachten totdat de rust is weergekeerd. En dan mag de Rendac komen om de grondstof voor nieuw veevoer op te halen. De perfecte kringloop ten voeten uit! Bedenk echter wél dat die 'meesterzet' uit de koker komt van door jouzelf gekozen confessionele Europarlementariërs!
  Ook Kippenboer heeft groot gelijk. Hij en al zijn collega's moeten de eigen broek kunnen ophouden. Maar dat is men in de agriwereld al meer dan een halve eeuw finaal vergeten!
  En 'Je zal maar melkveehouder zijn': wat had jij dan gedacht? Echte kerels nemen een dubbele kopstoot, maar die melkboeren hangen hun leven lang aan een uier te sabbelen! En als hun wangzakken weer eens te vol zitten dan laten ze het over God's akker lopen!
  Daarom drink ik alleen maar chocomel. Daar help ik de derde wereld mee!

 • no-profile-image

  Sjors

  Als die veeboeren het zo slecht hebben, waarom verkopen ze dan niet wat van het land wat ze de laatste twee jaar hebben gekocht. Zo gaat dat ook in andere sectoren. En daar hoef je je niet voor te schaamen. Wat ik nog het ergste vind is dat de berekening van de melkprijs altijd inclusief aflossing is. Het gebeurt heel vaak dat een varkensboer of akkerbouwer niet aflost. Het zou toch geweldig zijn als je met deze prijs kon aflossen. En als ondernemer heb je ook een risico van een slechte marktwerking. Maar moet je daarom na een jaar van slechte prijzen direct steun krijgen??

 • no-profile-image

  Ben

  Wat onder andere Arie uit Drenthe opschrijft is nou precies de merkwaardige gedachtekronkel die veel van die melkveehouders hebben. Ik zal je uitleggen waarom:
  jullie gesubsidieerde hobby rendeert al jaren niet normaal. Alleen dankzij regulering (quotum) hebben jullie in de afgelopen jaren nog enigszins bestaansrecht gehad. Het kwalijke echter van dergelijke regulering is dat het verband tussen rendement en investering steeds verder uiteen zijn gelopen en het ondernemerschap steeds verder wordt uitgehold. De prikkel tot echt ondernemen is er namelijk niet meer. Een correctie hierop is onvermijdelijk. Onhoudbaar, vergelijk het maar met de afloop van grote planeconomieeen (vmlg sovjet unie etc). Uiteindelijk winnen de wetten van een vrije markt het en vind er een correctie plaats.
  Kortom: of je accepteert dat je hobby geld mag kosten (a la Scheringa met zijn AZ) of je stopt met je hobby en ga lekker voor een baas werken of ga echt ondernemen in een andere branche.

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Hé, hé, Geen Boer, dat kostte wat tijd maar nu zeg je het zélf: "GRONDGEBONDEN LANDBOUW VOLGT NU EENMAAL NIET DE NORMALE INDUSTRIELE WETTEN"! Zo is het en daarom hoort die ook niet thuis in het buitengebied maar op industrieparken. Dat heeft Gerda goed begrepen en vandaar dat grote bedrijven zich soepel in LOG's mogen gaan concentreren.
  By the way: zit jijzelf soms in die industriële sector en noem jij jezelf daarom Geen Boer? Ik ben ook geen boer en evenmin bakker, groenteman, slager, bloemist, glasblazer, kaarsentrekker of gigolo. En daarom noem ik mijzelf gewoon bij mijn naam. Maar dat had je natuurlijk allang begrepen!

 • no-profile-image

  ben toch nie

  Zijn die varkens en kippenboeren, nou helemaal de kluts kwijt of zo?. Natuurlijk tellen we ook aflossing, anders ga je toch helemaal naar de mallemoer op de lange termijn. Jullie sectoren zijn zo kapot, dat er aflossingsvrij gefinancieert wordt, op verwachtte opbrengstprijzen.
  Dit is toch te gek voor woorden.
  En als sommigen roepen, dat we een voorbeeld moeten nemen aan de varkenshouders, schiet ik helemaal in een schaterlach. Waarom zou ik een voorbeeld moeten nemen, aan een sector, die al jaren ZWAAR onrendabel is, en waarbij elk bedrijf aan het infuus van de bank ligt.? Varkenshouders zouden eens heel goed moeten nadenken, wat rendabele bedrijfsvoering inhoud. En dat is iets anders als jaren onder de kostprijs werken, en verdubbelen op een 100% financiering van de bank. In mijn ogen ben je dan pachter van de Rabo, en geen zelfstandig ondernemer.
  Daarbij wil ik zeggen, dat ik nooit gevraagd heb om subsidie, maar wel om een beter landbouwbeleid. Eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat als het me aangeboden wordt, ik het niet laat liggen.

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Die rondborstige Spanbroekse moet apart worden uitgezet op Tiengemeten. Kan ze via Cees Veerman woekerpolissen aan NM gaan verkopen. Dat eiland is toch gedoemd om overwoekerd te gaan worden met distels, brandnetels, boerenontwormkruid, schotse koeien en poolse paarden. Daar vallen een paar koopsompolissen of tophypotheken immers niet meer op! Zéker niet als Dirk S. wordt aangesteld als strandvoogd.

 • no-profile-image

  jan

  Steun die arme banken

 • no-profile-image

  arie

  premie, toeslagen, net of alleen boeren dit krijgen, wat te denken van vakantiegeld(als je niet werkt toch beuren) kinderbijslag,zwangerschapsverlof,(ook voor de man)doorbetaalde vrije dagen, etc etc, oja, schoolmeesters en directeuren, 7 weken volle vakantie in de zomer en wel doorbetaald worden, bedoel maar, het is niet alleen de agrarische sector waar we het over hebben, veehouders werken wel 7 dagen per week, en misschien wel niet de hele zondag maar toch moet er smorgens en sávonds wel gemolken of gevoerd worden terwijl de normale man dan de tijd heeft om gezellig met de familie een dag weg te gaan, klagen doe ik hier niet over, had ook een ander vak kunnen kiezen naturlijk, maar schijnbaar is bij een ander het gras altijd groener

 • no-profile-image

  Demo

  He herkauwer een van je maagjes van streek

 • no-profile-image

  herkauwende

  Misschien kunnen de hooguit drie (waarschijnlijk minder) reageerders met elkaar mailen ? Vallen ze anderen niet lastig met hun gezwam.

 • no-profile-image

  niet om

  De meeste melkveehouders zijn kleine kinderen, die aan het handje gehouden moeten worden. Laat ze trots zijn op hun bijstand. De meeste burgers zien ze enkel nog als subsidieslurpers.

 • no-profile-image

  Jophan

  Dat geld, daar heeft volgens volgens mij, de melksector niet om gevraagd! Het is een doekje voor 't bloeden!
  Ze vragen een ander Europees landbouwbeleid. Daar hebben ze naar mijn mening wel gelijk in. De liberale weg ( lees produceren voor de wereldmarkt) is hier voor onze agrarische sectorland en tuinbouw en veehouderij een verloren weg. We zullen ons moeten concentreren op Europa en die markt moet dan echt beschermt worden.
  Dit moet kunnen door veel hogere millieu en diervriendelijkere eisen aan de sector te stellen als buiten de EU. Zo'n markt moet dan ook werkelijk beschermt worden. Een goed voorbeeld vind ik de varkenshouderij in Engeland! Zo zal het moeten worden . Voor de wereldmarkt zijn en blijvenwij en ook de megabedrijven te duur!

 • no-profile-image

  kippenboer

  je moet dit als sector niet willen denk ik, als ondernemer moet je op je eigen benen kunnen staan en anders zijn er bijstand potjes, wij hebben nog nooit geen eene cent subsidie gehad in de vleeskuikenhouderij en moeten het er ook mee doen. je moet deze prijs schommeling zien als een goede test voor je bedrijf, waar sta je qua kost prijs waar zitten de zwakke plekken, ik ben benieuwd hoeveel melk veehouders nu direct kunnen zeggen wat hun voerkosten zijn per kg melk. wat zijn je veearts kostenper kg melk of per koe, enz, hoe verhoud zich dat tot het gemiddelde in jullie sector....
  ga aan het reken, ik hoor om mij heen dat de voerfabrieken in een keer een saldo brokje kunnen maken. zelfde waarden maar wel 25% goedkoper... wanneer word je dan genaaid, nu of voor die tijd?
  zomaar een paar puntjes om es goed over natedenken, ik weet wel dat dit heel zwart wit over komt, maar op ons bedrijf is het de dagelijkse praktijk om mee te werken!
  wij beuren nu in 4 week 10% minder voor ons product. dat geld moet aan de inkoop kant ergens vandaan komen.. weer een uitdaging...als ik dan ga staan te stijger bij de minister van LNV of in Brussel houd ik mezelf lelijk voor de gek, want mijn collega's gaan op zoek naar een lagere kostprijs en zullen die vinden ook, als dan de prijzen weer stijgen heb je en een lagere kostprijs en een hogere omzet.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Hoe denken jullie dat de varkenshouders in Frankrijk zich nu voelen zij hebben daar mee gedemonstreerd voor betere prijzen en nu gaat de melkveesector met de bekende kluif aan de haal

 • no-profile-image

  piet

  andere sectoren hebbem ook steun het is wel eerlijk (denk aan toeslagrechten)

 • no-profile-image

  jozef,de man van maria

  melkveehouderszijn altijd al bevoordeeld, ze hoeven geen luchtwassers te plaatsen,is de melkorijs te laag krijgen ze steun derogatie etc
  in een ding moet ik ze wel prijzen ze hebben een uitstekende belangenbehartiging,zelfs europees
  kunnen de vakbonden van de andere sectoren nog wat van leren,alhoewel die slapen en preken teveel,het woord actie kennen ze niet meer

 • no-profile-image

  ontevreden

  Volgens mij hebben andere sectoren in de agrarische sector het harder nodig!!
  Noem maar de akkerbouw en tuinbouw.Hier spelen de lage prijzen en schommelingen op de markt al jaren.Ik hoop dat Brussel dit ook inziet!

 • no-profile-image

  Je zal maar

  Inderdaad TZ heb altijd een hoge pet van de melkveehouders gehad maar het zijn inderdaad maar een stelletje jankers geweest die als het effen tegenzit meteen aan het zuurstof moeten

 • no-profile-image

  niet zeuren maar ondernemen

  Wat een stelletje zeurkousen die melkveehouders. Als het goed gaat verdringen ze elkaar bij de mechnaisatiedealer en moet het hoe groter hoe gekker. Nu zit de tijd even tegen en is de wereld te klein en zijn ze de arme melkboer. Grote stallen, tractors, nog steeds quotum kopen (dat wordt afgeschaft) en met zijn allen superheffing betalen. Dat komt bij mij niet geloofwaardig meer over. Neem eens eeen voorbeeld aan de fruiitteelt en de tuinbouw. Die raken hun producten niet eens kwijt, om van de prijs maar te zwijgen. Die mensen hoor je niet mauwen als melkveehouders. Waarom? dat zijn ondernemers die gewend zijn aan de vrije markt

 • no-profile-image

  ik

  om solidariteit te krijgen bij de melkveehouders moet de melkprijs eigenlijk nog een tijdje zo laag blijven:

  nu er een paar cent bij is gekomen zie je meteen de quotum prijs weer stijgen,dus zo erg is het allemaal niet!?

 • no-profile-image

  gert

  Reken eerst eens uit wat al die ambtenaren en al die regels die ze weer moeten controleren kosten

 • no-profile-image

  knor

  Beste Lizzie en alle andere zeurpieten,
  Wat dacht je van alle transporteurs, tuinders en andere bedrijven die massaal failliet gaan en hun levenswerk verloren zien gaan. Dacht je dat zij niet altijd keihard gewerkt hebben !!!!!!
  Ik blijf volhouden dat alle melkveehouders met 40- 50 koeien geen recht van spreken hebben, die hebben een partime baan met onregelmatige werktijden net zoals bijvoorbeeld een verpleegster dat heeft. Neem er een baantje bij of verkoop die john deere van euro 80.000

 • no-profile-image

  ben toch nie

  Beste wordt eens wakker,
  95% van de varkensboeren, verdienen al 5 jaar geen geld meer, maar zolang je de rente kunt opbrengen, laat de bank je wel begaan, en financiert zelfs nog bij.
  Je kunt je aflossing wel als winst zien, maar wie houd dan wie voor de gek.
  Het landbouwbeleid, zou zo moeten zijn, dat goede ondernemers,in welke sector ook (melkvee, varkens, kippen enz.)
  zonder subsidie, een kostendekkende prijs kan ontvangen. En dat is dus incl. aflossing en arbeidsvergoeding.
  Dit kan alleen, als er een soort van regulatie komt, en dat hoeft niet direct een Quotum te zijn.
  En ja, je hebt gelijk dat als ik voor wereldmarktprijs moet gaan melken, ik vlug ten onder ga. Net zoals jij allang ten onder bent gegaan, alleen heb je het zelf nog niet in de gaten.
  Er is niet één varkenshouder in NL met meer als 50% EV, en dat betekent dus letterlijk, dat de bank de grootste aandeelhouder is, wat in boerentaal betekent, dat je werknemer bent, op je eigen bedrijf.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ Vrijgezel,Nijkerk. IK vind uw opvattingen heel bijzonder!, maar ook heel onlogisch!!! Pas goed op dat u geen oog verliest voor de Realiteit. Dat zou jammer zijn!, want dan heeft u niets meer over!!!.

 • no-profile-image

  verbijsterd

  Het is een schande dat de melkveehouders weer steun krijgen en de rest kan verrekken. Klagen en piepen dat die boeren doen met als resultaat dat ze hiervoor beloont worden . Ik denk dat er niets anders opzit dan dat de rest ook maar de straat op gaat. Ik heb maar een woord voor deze inkomenssteun:
  SCHANDE.

 • no-profile-image

  Demo

  Nou eigelijk kan ik me er wel in vinden dat er nog een keer wat steun gegeven word maar de melkveehouder moet er van uit gaan dat een dood lopende weg is ,probeer de kosten te drukken en werk in de toekomst naar meer reflectie. En varkenshouders reageer niet zo fel je had ook koeienboer kunnen worden

 • no-profile-image

  herkauwer

  Miraculeus Spotvogel. Je zegt die virtuele spenentrekkers de waarheid en hun geblaat - sorry geloei- valt meteen stil. Na al dat jarenlange balken- sorry mekkeren- om almaar méér geld is nu hopelijk de laatste pecuniadruppel over de rand van de subsidiekist gesijpeld. Dat zou een keer tijd worden! Groetjes vanuit een Brabants/Fries landschap dat riekt naar vergane kadaverdiscipline.

 • no-profile-image

  melkboer

  De andere sectoren
  vergeten dat de melkveehouders net voor miljoenen aan superheffing aan Brussel moesten betalen.
  Zolang wij aan het quotum vastzitten is het niet meer dan normaal dat je dan ook gesteund wordt, zodra wij ook in een vrije markt komen moet ook bij ons de steun verdwijnen. Waar ik overigens persoonlijk een voorstander van ben.

 • no-profile-image

  realist

  De EMB (waarvan NMV en DDB lid zijn) heeft helemaal niet om geld gevraagd; zij wil een ander systeem. En dat systeem kost de belastingbetaler geen rooie cent.
  Ik als melkveehouder zou dat geld ook liever terecht zien komen bij bijv. de glastuinbouw, want die sector gaat naar de haaien (door die fijne liberalisering).
  Als alle sectoren zich ook zouden bundelen krijgen zij ook de marktmacht die hen toekomt.

 • no-profile-image

  akker

  Misschien moeten wij akkerbouwers Brussel er maar van overtuigen om de derogatie in te trekken. Wij hebben er namelijk alleen maar last van en er is maar een groep die er voordeel aan heeft, de melkveehouders. Tijd dat er iets aan gedaan wordt want zelfs in N-norm worden er gedaan aan seperatisme terwijl een ha bieten toch echt meer opbrengst lees voedingsstoffen verbruik geeft dan een ha gras!

 • no-profile-image

  paul

  Nou, subsidislurpers : het is wel de sector waar de meeste dieren nog in de wei komen, de vrije markt voor varkens en kippenhouders is wel veel dieren op een vierkante meter, dus een vrije markt is voor dierenwelzijn niet zo best.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Piet je vergeet na te denken over de gevolgen van wat je aangeef. Bij personeel zeg je toch ook niet je kunt bij me komen werken als je ervoor betaal?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Vriijgezel, ik vind dit een onzindelijke redenering. Oude mensen krijgen geen uitkering maar betaalden hun hele leven pensioenpremie en AOW-heffing (met een mooi maar moeilijk woord: Premieheffingvolksverzekeringen). En het gros (144, maar dan spreekwoordelijk) van de werklozen is dat niet door eigen schuld maar door overmacht. Boeren werden (en worden in wat mindere mate nog steeds) van de wieg tot het graf gesubsidieerd in leven gehouden met gemeenschapsgelden. Dat was oneerlijk tegenover normale ondernemers en feitelijk diefstal van de samenleving. Ik ben wél voor een rechtvaardige inkomensstandaard voor boeren.

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Wat een vreemde naam, Demo Cratie. Voelt u zich wel wél? Een een keu is iets heel anders dan een koei. Dat weet ieder rund!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat klopt Melkveeholder uut Ass'n, vroeger had de boer tenminste nog tweemaal daags de spenen van zijn dames in de hand, maar dat is er dankzij Rabo, Westfalia en Alfa Laval helemaal bij ingeschoten. Nu kopen jullie dus 'producten' in die je ook zelf wel kunt bedenken. Productiebeheersing en -matiging bijvoorbeeld. Zorg er maar voor dat melk en zuivelproducten schaars worden. Moet je eens kijken hoe de prijzen dan omhooog gaan. Zorg ervoor dat de grote cooperaties jullie niet meer tegen elkaar kunnen uitspelen. Denk na, wees assertief en hou op met klagen!

 • no-profile-image

  Eerlijke veehouder

  Krijgen we eindelijk steun na al die maanden van lijden en is het nog niet goed. 1 ding weet ik wel, wanneer varkenshouders de straten niet op gaan om hun leed in beeld te brengen denken ze in Brussel dat er weinig tot niets aan de hand is. Wanneer akkerbouwers niet open en eerlijk de straat op gaan om hun situatie in beeld te brengen zal er daar ook niet veel veranderen. Samen sta je sterk, schroom niet!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat vind ik ook,''Melkveehouders moeten wennen aan de tucht! van de MARKT!!!''.En leren volwassen ondernemer te zijn!!!. Neem voorbeeld aan de Glastuinbouw, Varkenshouders, Akkerbouwers en zo voort!!!.

 • no-profile-image

  lust geen melk meer

  Hey ben toch nie gek en andere bedelaars, je schijnt meer te weten van het eigen vermogen in andere sectoren dan van je eigen bodemloze subsidieput.

  Neem de waarde van je toko , verminder dit met het bedrag dat je familie moest laten zitten gecorigeerd naar de huidige tijd. trek hier af de bankschuld en deel de uitkomst door het aantal jaren dat je melkt. Hier moet vanaf het jaarbedrag wat de gemeenschap bijdraagt , dus alle premies toeslagen en interventie etc.
  Wat je nu onder de streep ziet heb je zelf verdiend met koeien melken .

 • no-profile-image

  ben toch nie

  @ lust geen melk meer,
  Ik heb waarschijnlijk een gevoelige plek geraakt bij wat varkenshouders, gezien de wat geirriteerde reacties. Doet pijn hè, de waarheid.?
  Maar wat wil je nu zeggen??, dat wij melkveehouders ook geen bal verdiend hebben??. Dat is nou precies wat ik wilde zeggen. Maar ga nou niet de stoere ondernemer uithangen, want de varkenshouderij, heeft er totaal niets van gebakken in de vrije markt, simpelweg omdat wij boeren, daar nooit in kunnen winnen.
  Je kunt dat blijven ontkennen, maar dan raad ik je aan, de EV verloop van de afgelopen 10 jaar na te kijken.
  Praten we dan verder.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Lizzy heeft wél een punt. In vergelijking met andere agrisectoren zijn melkveehouders erg veel tijd met hun bedrijf bezig. Jaar- en etmaalrond! En dat ondanks de verregaande automatisering! Daar kan een akkerbouwer met zijn lange rustige perioden niet aan tippen! En ik weet nog heel goed dat een liter melk omstreeks 1970 ergens rond de vijf en vijftig cent opbracht.(dat was dus voor het melkquotum kwam. De meeste veehouders molken toen zo'n 30 -40 koeien) Als men daar een inflatieberekening op los laat dan melken de boeren tegenwoordig inderdaad tegen negatieve inkomsten. En ga dat maar eens in een uurloon vertalen!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste IK,uit Druten. Solidariteit is in mooi woord en heeft ook een mooie betekenis. Het werkt alleen als de nood hoog is!!!... Daarom deel ik uw conclusie!. Bovendien zijn Nederlanders te stoer en te koppig om ze onder 1 Hoedje te krijgen. Door de onenigheid zal uiteindelijk de vrije markt zichzelf REGULEREN!!!!!..... groetje's piet

 • no-profile-image

  Veehouder/varkenshouder

  Te onzinnig om op te reageren! Het is een fooi, wat kost die grap om die fooi bij de melkveehouder te krijgen? Laat ze het voedsel maar eens fatsoenlijk betalen van wat van de boer afkomt! Het hele circus afschaffen, dit kost bakken geld en de boer gaat er aan kapot!!!!

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Laten we de discussie zuiver houden Boertje uit Overijssel. Want een melkveehouder is iets anders dan een kalvermester, al sluit ik niet uit dat er ook in het groot mestenden melkboeren zijn. Wat ik nou zo erg vind is dat er de laatste tijd zoveel reclame wordt gemaakt voor kalfsvlees. Wie zou dat betalen? Vast en zeker niet die dure Quote-boer en zijn branchegenoten. Althans niet uit eigen knip!

 • no-profile-image

  Boer

  Er waren ongeveer 1330000 melkveebedrijven in Europa (2006). Dat zijn er nu vast minder. 280000000:1300000=215 Euro per bedrijf. Kun je met het hele gezin lekker een avondje uit eten en als je niet oppast hou je nog geld over ook. Enfin, het kost bijna niks om een partij boeren uit elkaar te spelen.

 • no-profile-image

  boerin

  belastingbetaler, bij 7 ton kan ik het niet vertellen over de helft daarvan wel.
  teneerste maispremie, melkpremie en alle in het verleden betaalde subsidies zijn nu toeslagrechten. dat kost de beslasting betaler 11000 euro in een heel jaar.
  daarvoor krijg je uitzicht en zuurstof van een kleine 30 hectare grond. op die grond lopen koeien, kalveren en een perceel mais die het zomer door een windvanger is voor fietsende toeristen.
  jullie mogen van dit alles genieten zonder intree kaartje. ook de uitleg en het praatje zijn gratis.
  dan krijg je een hoogwaardig melkproduct die in de winkel af tehalen is altijd van goede kwaliteit en altijd aanwezig. in en om die boerderij zijn vele soorten vogels (lekker warm op stal en altijd voer )als het gaat vriezen komen de eenden in de slootjes (greppels) bij de kuilbulten.Dan nog er is een steeds groter wordende groep boeren die niet van subsidies en politiek afhankelijk wil zijn. maar regulering, die is nodig om de producent een boterham te laten en om er zeker van te zijn dat u in de winkel een goed produkt kunt kopen.

 • no-profile-image

  Groot is niet

  Beste knor uit deurne, ik vindt beter 10 boeren met 50 of 60 koeien dan een bedrijf met 600 koeien waar het personeel, hoe dan ook als slaven ingezet worden. En waar de baas vervolgens van weelde niet weet wat voor rare feestjes er gegeven moeten worden, want voor de BIG BOSS speelt geld geen rol en de grote feestjes geven hem zogenaamd AANZIEN.

 • no-profile-image

  aardappelbovist

  Ik zou zwammen niet al teveel herkauwen en met bovisten goed uitkijken dat ze niet openspringen. Want dan komt er mycelium in de melk en kan het meteen op het land worden uitgereden.

 • no-profile-image

  paul

  Het beleid voor de melkveehouders wordt vooral gemaakt in Brussel , dus is het niet meer dan logisch dat daar ook geld vandaan komt, om het beleid te ondersteunen.

 • no-profile-image

  gerrie

  Beste ben toch nie gek zeker. Prachtige afsluiting van je reactie. Hoe kom je erop. Wordt eens wakker is hiervan vast in slaap gevallen of hij zit vlug zijn eigen geld te tellen. Zal zeker niet lang duren met al dat vreem vermogen

 • no-profile-image

  Lizzie

  Zo te zien moeten andere sectoren nog leren wat actievoeren is

 • no-profile-image

  harry beek

  inderdaad belachelijk dat de melkveehuoders weer eens extra ! worden gesteund.
  Dit terwijl andere agrarische sectoren op het punt van barsten staan (vollegrond ,glastuinbouw etc.) Dit verhaal is niet te verkopen

 • no-profile-image

  gert

  Deze melkveehouders hebben net bijna 100 miljoen euro aan superheffing betaald,dus voor een deel sigaar uit eigen doos

 • no-profile-image

  geef mijn portie maar aan

  Er zijn nu 2 kampen de melkveehouderij eenerzijds en alle ander agrarische sectoren anderzijds dus gezamelijk optrekken voor beter prijzen dat zal er voorlopig niet meer inzitten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Napoleon zei het al; verdeel en heers. Geen melkveehouder heeft gevraagd om dat extra geld wat qua hoogte gelijk staat aan de slooppremie (waar niemand over valt). Brussel doet het slim, ze geven één sector een aalmoes, en gelijk is het prijs. De sectoren buitelen over elkaar heen, vol van onbegrip (overigens terecht). Kijk, en zo wordt iedere vorm van opstand over lage prijzen de kop in gedrukt. Een melkveehouder die nu nog klaagt moet zich schamen, is nu de kreet. Hoewel ik er van gruwel, moet ik toegeven dat het een politiek strategische meesterzet is.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  We hebben alles wel zo'n beetje meegemaakt, maispremie, ooipremie, slachtpremie,und so weiter, und so weiter. Het kan mij allemaal geen barst meer schelen al dat geouwehoer, uiteindelijk gaan de meeste er toch langzaam maar zeer zeker aan. Het is allemaal uitstel van executie. Een varkensboer.

 • no-profile-image

  TZ

  de echte ondernemers in de melkveesector en daar zijn er toch ook nog wel wat van, zullen hier zeker niet blij mee zijn.
  Om voor een lullig bedrag per bedrijf te worden neergezet als bedelende sukkels die na een matig jaar het bedrijf niet meer in de benen kunnen houden.
  Dit heeft veel imago-schade tot gevolg die je zomaar niet kwijt bent.

 • no-profile-image

  ik

  "de tucht van de markt"is het gebrek aan solidariteit van de primaire sektor

 • no-profile-image

  anne

  Ik snap de opwinding hier niet zo.
  Het gaat om een bedrag van niks vergeleken met de totale steun voor de melkveehouderij, bijv. door de bedrijfstoeslagen en de exportsteun. Bovendien wordt dit bedrag echt wel teruggehaald als het weer beter gaat, we zullen het dubbel en dwars terug betalen via modulatie is mijn inschatting.---------------------------------------------------------
  Deze steunmaatregel is overigens het enige waarover die 21 actie landen het eens konden worden, het voert dus nogal te ver om hier conclusies over ommekeer in beleid aan te verbinden. Integendeel zou ik eerder zeggen.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Beste Knor , de boodschap was : dat alle sectoren in actie moeten komen. Het geld wordt n.l. NA ons pas verdeeld.

 • no-profile-image

  tevreden

  Beste KNOR,waarom heeft een boer met 50 koeien geen recht van spreken?Ik heb 50 koeien en ondanks de matige melkprijzen nog steeds een goede boterham zonder bijbaantje.Als je netjes boert heb je geen probleem

 • no-profile-image

  as die verrekkesboere dr eige nouwes meej dr eige bemoeie, dan iest goed, wij bemoeie oons eige oook nie meej gullie

 • no-profile-image

  Rob

  Ik heb absoluut geen medelijden met melkveehouders meer! Dan gaat het me nog niet eens om het geld, maar vooral om het gezeur: Ze hebben het ook eens paar periode slecht. Tijdje terug was de melkprijs nog 42 cent, toen stonden jullie ook niet in Brussel!

 • no-profile-image

  europa melker

  Dat andere sectoren niet nog een beetje steun ontvangen mag niet bij de melkveehouderij sector als niet eerlijk beschouwt worden;1,5 jaar geleden ging er nog € 500000000,--naar het project,,gallileo"van de eu landbouwbegroting omdat het daar toch nog lag.
  nou er in de sector die waarschijnlijk het meeste de eu kas spect aan de bases verlies gedraaid is ;vind ik het toch wel op zijn plaats als daar nog een zoethoudertje afkan om deze tot rust te bedaren.

 • no-profile-image

  word eens

  Ben toch nie gek zeker, de kippen en varkenshouderij is teminste subsidieloos. Ik wil jou wel eens spreken als je tegen wereldmarkt nivo moet gaan produceren. Ik weet zeker dat jij als eerste afvalt. Je probeert ook iedereen duidelijk te maken dat er bij ons niet verdiend wordt, denk je nou echt dat een bank jou 100 % financiert als dat is. Wij hebben zeker slechte tijden maar wij kunnen daar mee omgaan en hoeven niet als het een half jaar slecht gaat het handje omhoog te houden!! Wie niets kan verdienen stopt er automatich mee, klinkt hard maar zo gaat het in alle sectoren (behalve bij jullie dan). Ga je er trouwens weer vanuit bij een nieuw landbouwbeleid dat je financieel ondersteund moet worden? Ik zou zeggen wordt eens snel wakker in deze wereld!!!!!!!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Nederland schaft de melkertbanen af maar Brussel haalt ze weer van de stal proficiat melkveehouders met jullie nieuwe baan maar pas op eens komt de tijd dat ook Brussel deze ook afschaft

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Blijven klagen maar die Nederlanders. Dat er werklozen en oude mensen steun krijgen doen ze niet moeilijk over. Onder tussen willen ze niet dat er eens een keer geld naar een ander gaat, stel je eens voor dat ze zelf minder krijgen vinden ze een ramp.Niet willen toegeven dat ze zo hebberig zijn om maar nooit genoeg te hebben. Net Dirk Scheringa, vroeg of laat ga je toch.......... zonder geld verder

 • no-profile-image

  frans

  ze moeten die boeren helemaal niet onderstuinen laat die boeren het zelf maar uitzoeken dat moet ik ook ,die boeren wonen allemaal in kapitale huizen en daar moet de eu dan nog subsidie aan verlenen , het is beter dat er steun wordt gegeven aan echte problemen in de maatschappij dan aan die kapitalisten

 • no-profile-image

  fryske boer

  Ook ik als melkveehouder ben zo langzamerhand strontziek van het gemekker van een deel van de veehouders.Niks begrijp ik er meer van als je een beetje redelijk draait is de melkprijs deze maand weer kostendekend,goed er is een flink gat over de laatste 9 maanden maar dat moet toch overkomelijk zijn. en dan vooral bv Franse veehouders hoogste melkprijs in europa en maar zeuren en bedelen nou van mij hadden ze deze aalmoes aan iets nuttigers mogen besteden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hi 'primaire ik'. Jij woont om de hoek. Grappig!
  Ook zo'n last van die veel te zure en dure romige melkplas?
  Groetjes uit the wild west end in zuid.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Beste allemaal , als u het normaal vind dat u 3500 uur / jaar werkt en en niks verdient of zelfs verlies lijdt moeten we eens goed nadenken of we zo verder willen . Het lijkt mij dat alle sectoren hun uren betaald willen zien . Het gezegde van " je moet je inkomen over een paar jaar uitstrijken " AMMEHOELA , dat is verkooppraat voor banken ,veevoederleveranciers , veeartsen enz.Het moet zo zijn dat je elk jaar wat verdient en weer investeren moet .Dan pas zijn we weer goed bezig .P.s . als uw sector slecht draait kom dan in actie , bij de melkveehouders werkt het al.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Demo, biogasophopingen in mijn Lebmaag! Dat komt er van als melkboeren, hazen en vlinders in de onderbuik gaan gisten. Maar ik mis nog een genuanceerde reactie op de hazenstory, ook al dreigt die in de melkplas ten onder te gaan. En dat ligt dan toch weer aan die ......!

 • no-profile-image

  Herkauwer

  'Groot is niet beter' doet nét of zo'n veel te dure Melkboer een losbollig Feestvarken is, maar dat wordt uitdrukkelijk door de EU verboden. Geen varkenstront in de koeienvlaaien.
  Nee, zo'n gesubsidieerde Loverboy zit rond melkerstijd in zijn computerhok de melkgift van zijn dames uit te spitten en wee het arme gebeente als zo'n schonkige stumper het waagt om drie melkgangen achtereen te weinig kilo's uit de spenen te laten rukken. Dan gaat ze stante pede naar de Vion! Want voor eigen gebruik slacht zo'n boer gewoon een van zijn hobbydikbillen. Vertel mij wat van de mores in de rundveehouderij.

 • no-profile-image

  boertje

  ik snap niet waarom mensen zich zo druk maken om de melkveehouders kijk is eens naar de mestkalveren daar komt pas premie binnen ja slachtpremie er is eene van drie in nederland die inmiddels in de quote top 500 staat van rijke nederlanders mede door de premie

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ben, jouw woorden zijn récht in de roos, al wordt je nu vast en zeker als rooie rakker gedoodverfd. Ik wilde Arie juist voorstellen om bij zichzelf als knecht te gaan werken. dan kon hij ook vakantiegeld krijgen en al die 'douceurtjes' waar werknemers hun leven lang keihard voor werken! Die agrihobby heeft ons niet alleen duizenden miljarden gekost maar ook landschap, cultuurbezit, natuur en milieu om zeep geholpen. En als je daar genuanceerd iets van zegt of schrijft dan heet je een terrorist te zijn.

 • no-profile-image

  geen boer

  eigenlijk heb ik geen zin om in dit moddergooi-topic te reageren, maar vind nu toch tijd worden eens te wijzen op het uitermate goedkope en kwalitatieve hoogstaande voedselpakket dat hier in de Europa geboden wordt. Vergelijk eens het inkomensdeel dat nu maar besteed hoeft te worden met pakweg 100 jaar geleden. Maar nee het is kennelijk nog niet genoeg, die landbouw kost alleen maar duizenden miljarden en ruineert alles; landschap, natuur, milieu en cultuurbezit(?). Hoezo genuanceerd? Nou ja laat ook maar. Grondgebonden landbouw volgt nu eenmaal NIET de normale industriele wetten; bij lagere prijzen zal men juist méér produceren, zie geschiedenis. Dat is korte-termijn politiek, ik weet het, maar het is een geschiedkundig feit. In derde wereld landen zouden ze ook aan geboortebeperking moeten doen, kunnen wij makkelijk vanaf afstand vinden, maar dáár betekent het hebben van méér kinderen méér oudedagsvoorziening, en zo zitten ze in een vicieuze cirkel. Dat probeert productiebeperkende landbouwpolitiek nu net te voorkomen; dat we (weer) in een spiraal belanden van almaar dalende prijzen, met bijbehorende kaalslag op het platteland. Hetgeen uiteindelijk de belastingbetaler ook niet ten goede komt. Dus wees blij dat die boeren nog elke dag aan uw goedkope voedsel willen werken, mogen zij daarvoor correct en enigszins constant beloond worden, alsjeblieft?

 • no-profile-image

  nieuwsgierige belastingbetaler

  Melkpremie maispremie toeslagrechten interventie en opkoopregelingen.
  Wie kan mij voorrekenen wat het de europese belastingbetaler kost om een melkveebedrijf van pak hem beet 7 ton
  quotum een jaar te laten melken.
  Geen onzin graag.

 • no-profile-image

  geen boer

  hmm, dus jij stelt voor grondgebonden landbouw uit het buitengebied 'weg te halen' en op industrieterreinen te gaan doen? Dat dáár nou nog nooit iemand eerder op gekomen is, gewoon briljant!

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Veehouder, Varkenshouder, Geen Boer luistert allen. Ik sta hier in de Hedwigepolder en zie het licht. Dat komt niet omdat de nabijgelegen kerncentrale van Doel zoveel radium afstraalt (ook wel maar dat zie je pas 's nachts met behulp van de geigerteller), maar omdat er zojuist een Bulkcarrier langsvaart uit Bakoe! Ineens weet ik het. We geven de Hedwigepolder helemaal niet terug aan de zee, maar gaan er een nieuwe melkveehouderij beginnen. Met Zeekoeien! Stamboekgefokt, Brusselslof-gecertificeerd en voorzien van Greenpeace oormerken. Slaat de proef aan, dan zetten we heel Zeeland weer onder water en kan het Groene Hart en de rest van Nederland volgebouwd worden met paparikakassen, smulbossen en wietvelden. Janpeter kan dan weer terug naar zijn eigen streken en mag de eerste Zeekoecowboy worden. Dan hebben we meteen al de allereerste bijverdienattractie voor die nieuwe veehouderij.

 • no-profile-image

  geen boer

  leuk plan maar ik weet niet of Erica Terpstra, Agnes Jongerius, Sharon Dijksma en die ene van de DSB o.r. daar wel naar toe willen? Per bulkcarrier krijg je ze er inderdaad wel maar is die polder wel groot genoeg dan? En wordt het milieu daarzo niet teveel belast? Voor je 't weet hebben we weer mosseloorlog met onze zuiderburen!

 • no-profile-image

  gerrie

  Wat een zeurpieten zijn jullie allemaal. Zijn wel meer sectoren die flink meer eu-steun krijgen zoals alle overheidsinstellingen(inclusief onderwijs en zorg) en laten we het helemaal maar niet hebben over alle multinationals die al tientallen jaren totaal geen belasting betalen en wel profiteren van allelei belastingtechnische voordelen. MKB betaald alles op deze aardbol.En wereldmarkt is wel de echte wereldmarkt. Vrij vervoer van goederen en personen over de heeele wereld. Vechten tot de laatse druppel bloed uit je lichaam sijpelt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Vrijgezel,uit Nijkerk. De hele Agrarische sector begrijpt wat Marktwerking betekend!!!(aanbod en vraag). Een gedeelte van de melkproducenten moet het nog leren. Ook begrijpelijk,want de Melkveehouders zijn een Beschermde Markt gewend, dat veranderd nu. Daar moet een gedeelte nog mee leren omgaan. Misschien U ook???... M.vr.groet, piet

Laad alle reacties (77)

Of registreer je om te kunnen reageren.